Inrikes

Trots ny strategi – NMR får noll mandat

NMR under en manifestation i Munkedal på första maj i år.

NMR satsade på ännu mindre orter i hopp om att komma över spärren – men planen ser ut att ha misslyckats.

Inrikes

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har satsat stort på årets kommunval, med kandidater på fyra orter.

Satsningen inför valet 2018 slutade i besvikelse och blev sista strået som ledde till den splittring där flera av organisationens mest framträdande aktivister, däribland grundaren, lämnade.

Inför årets val hade NMR därför siktat in sig på ännu mindre orter än tidigare. Organisationens resonemang utåt har varit att det är lättare att komma in i kommunfullmäktige på mindre orter, och har också riktat in sig på orter där Sverigedemokraterna är starka, i förhoppningen att locka besvikna före detta SD-väljare.

Förutom Ludvika, där NMR fick ett mandat 2014, ställde man i år också upp med kandidater i Munkedal, Örkelljunga och Vetlanda.

– I Munkedal är Sverigedemokraterna största parti, så det finns många röster som kan svänga åt vårt håll om folk inser att SD inte kommer förändra någonting, sa partiets kandidat i Munkedal, Fredrik Vejdeland, till den egna hemsidan inför valet.

Så verkar det dock inte ha blivit.

I Ludvika backar NMR ytterligare jämfört med valet 2018, från 1,27 procentenheter till 0,9. Det innebär att man precis som i valet 2018 blir utan mandat.

Inte heller i de nya satsningarna kommer Nordiska Motståndsrörelsen upp till den nivå som krävs för att tilldelas minst en plats i kommunfullmäktige.

NMR har offentligt tagit avstånd från parlamentariska val i synnerhet så väl som demokrati i allmänhet. Organisationen förespråkar våldsam revolution och beskriver satsningen på kommunala val som ett sätt att ”nå ut med sin politik” snarare än ett sätt att förändra på sikt.

 

    Inrikes