År 2003 tog Ulla Hoffmann över partiledarposten för ett parti i kris. Från historiskt höga nivåer ett par år tidigare hade siffrorna för Vänsterpartiet börjat dala.
Dalade gjorde även Gudrun Schyman, partiets första kvinnliga partiledare, som avgått efter att ha konfronterats offentligt med skattetekniska oegentligheter.
Ulla Hoffmann, som då satt i partistyrelsen, fick frågan.
– Jag sa ge mig två timmar så att jag hinner prata med mina söner, säger Ulla Hoffmann till Flamman.
Hon satt kvar på partiledarposten i knappt ett år. Efter att hon lämnat över positionen till Lars Ohly satt V fast på strax under sex procent på riksplanet under tre val i sträck.
– Jag mådde inte så jäkla bra av den där diskussionen: att det skulle vara mitt fel. Men jag har kollat upp det, och som högst hade jag elva komma fem, säger Ulla Hoffmann.
Hon vägrar också låta sig oroas av tanken på att ett nytt partiledarbyte nu, vid en tid då väljarstödet är ovanligt starkt, skulle kunna leda till en ny opinionsmässig torka.
Och hon vet vem hon vill se som nästa partiledare.
– Nooshi har inte kommit fram så mycket i media, men hon har gjort mycket. Från att organisera Alby är inte till salu till att vara särskild utredare i riksdagen.
Nooshi Dadgostar är nuvarande vice partiledare för Vänsterpartiet. Hon har än så länge inte velat svara ja eller nej på frågan om hon vill kandidera till partiledarposten under kongressen i maj.
– Jonas har ju precis meddelat detta, så den frågan är inte aktuell just nu. Det är väldigt tråkigt att Jonas med sitt stora förtroende och ryggrad väljer att sluta. Det kommer säkert finnas tid senare för att prata om vad som ska komma, sade Nooshi Dadgostar till Flamman kort efter Jonas Sjöstedts avgång.
Sedan dess har det varit locket på. Flera tänkbara partiledarkandidater, däribland Ali Esbati, Malin Björk och Hanna Gedin har meddelat att de inte tänker ställa upp. Däremot har ingen ännu sagt ja.
– Vi har haft två medelålders kvinnor, det får man väl ändå räkna mig och Gudrun Schyman som, och två medelålders män. Kanske är det dags för en lite yngre kvinna, säger Ulla Hoffmann.
Är det en kvoteringsfråga menar du?
– Nu tycker jag inte att det är negativt med kvotering. Själv har jag blivit kvoterad i hela mitt liv som kvinna. Kvotering är ett sätt att jämna ut skillnader.Jag upplever Nooshi som stabil och som en ny röst. Hon har en debatteknik som är ny och hon kan fortsätta att bygga på det som varit men lägga till en radikal kant. Hon kan beskriva problemen utan att vara sig förminska eller förstora, genom att bara säga som det är.
Skiljer det henne från nuvarande partiledare?
– Hon är mer på än nuvarande ja, absolut.
Ulla Hoffman förtydligar att beslutet om vem hon vill se som partieldare inte är något hon fattar lättvindigt. Bland annat har hon talat med Nooshi Dadgostar om dennes syn på politiken. Enligt Hoffmann har de båda bland annat diskuterat ett ökat fokus på asylfrågor om Dadgostar tar över som partiledare.
– Jag har pratat med henne och hon säger att asylfrågan är något som hon vill arbeta mer med.
Betyder det att du vet att hon kommer att ställa upp?
– Nej, det kan jag inte säga. Men jag kommer att nominera Nooshi Dadgostar. Så är det.
Är det inte dags att man säger det om man tänker kandidera?
– Jo det tycker jag. Det är dags. Kongressen är i maj och om medlemmarna ska hinna tänka måste de få börja med det snart.