Inrikes

Ung i Sverige strejkar igen

Foto: Emil Hammarström.

På årsdagen av förra årets sittstrejk började nätverket Ung i Sverige om igen.

 

Inrikes

 

Förra årets stora sittstrejk startade med kravet om ett samtal med Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. När demonstrationen växte från tiotal till hundratal växlades också de uttalade kraven upp: utvisningarna till Afghanistan skulle upphöra. Frontgestalten Fatemeh Khavari blev nationell kändis och rörelsens krav blev något som både regeringen och Migrationsverket så småningom blev tvungna att bemöta.

På måndagen var Ung i Sverige tillbaka på Mynttorget utanför riksdagen där allt började exakt ett år tidigare. Mycket såg likadant ut som då: en handfull ungdomar och unga vuxna sittandes på marken kräver att de och deras vänner ska få stanna. Hashtaggen #putnu, som syftar på permanenta uppehållstillstånd, är dock ny.

På Mynttorget sitter på måndagskvällen bland andra Karin Skoog, Ali Mohammadi och Najib Ullah Amini.

Pojkarna har varit i Sverige i ungefär tre år. Karin är född här, och lärde känna Ali Mohammadi under förra årets sittstrejk.

– Det är inte riktigt så mycket människor som sist. Men det är ju bara i början av strejken så vi hoppas på att det ska komma fler så småningom, säger Karin Skoog till Flamman.

Årets strejk är planerad att pågå till söndag den tolfte augusti. Om den ska växa lika explosionsartat som förra året återstår ännu att se.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • migrationspolitik
  • Ung i Sverige

Inrikes