Det är inte bara Vänsterpartiet som ska få en ny ordförande, utan även deras ungdomsförbund. I veckan meddelade nuvarande ordförande Henrik Malmrot att han avgår från posten till förbundets kongress i april.
– Jag gör som Jonas och slutar på topp, säger han till Flamman.
Henrik Malmrot blev vald på kongressen våren 2017 och har alltså suttit tre år på sin post.
– Jag börjar känna att det är dags att någon annan tar över, det beror på både inre och yttre omständigheter, fortsätter han.
Under sin tid på ordförandeposten har stabilitet, organisation och aktivism varit på agendan, och arbetet tycks ha lönat sig. Enligt Henrik Malmrot har förbundet gått från låga medlemsantal och sviktande aktiviteter till en vändning.
– Jag ska vara ärlig med att vi 2017 inte var i världens bästa position. Målet med valrörelsen var att göra bättre politik och bygga organisationen. Vi lade stora resurser på att medlemmar skulle bli mer aktiva i lokalföreningar, att utbilda och samtidigt ta vara på den ilska som finns bland unga människor i samhället.
Han berättar vidare att medlemsantalet nådde en 200-procentig ökning under valrörelsen och tycker att man lyckats väl att fånga upp frågor som klimatrörelsen.
– Ung vänster har blivit mer en mer central aktör. Som i insamlingen av pengar till Rojava eller klimatrörelsen. Det känns som en jättestor seger, att folk litar på oss att organisera aktiviteter, säger han.
När han nu lämnar över stafettpinnen till en ny ordförande anser Henrik Malmrot att han gett goda förutsättningar för fortsatt progressiv politik.
– Det finns stora utmaningar sett till samhällsutvecklingen. Men man kan lämna över ett starkare förbund, och det innebär att nästa förbundsordförande kan fokusera mer på utåtriktade saker, säger han.
Själv ska han bli förälder i april, men vill så småningom fortsätta med politiken.
– Först blir det ett stort arbete de första månaderna att skola in och hjälpa den nya ordföranden. Men sedan är jag lite fri agent. Det jag vet är att jag vill hålla på med arbetarrörelsen och den feministiska rörelsen, säger Henrik Malmrot.