Kultur

Ungdomsroman om heder

Mats Berggren. Foto: Peder Lingden.

Hallå där…
Mats Berggren,
författare till Din syster måste dö som utkommer den 18 januari (Opal förlag).

Kultur

Hur kommer det sig att du ville skriva om kollektivt våld och heder?
– Idén föddes efter en diskussion om hedersvåld på Facebook, utifrån fallet med Sara Abed Allis som mördades av sin bror och kusin 1996, i Umeå. Efter diskussionen gick jag ut med soporna – då kom jag på att det här kunde bli en ungdomsroman.

Hur placerar sig boken i förhållande till ditt övriga
författarskap?
– Jag har skrivit flera tonårsromaner om och med invandrarungdomar i förorter. Den här en fristående fortsättning på den förra, Onsdag kväll strax före sju (som tilldelades Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris till årets bästa barn- och ungdomsdeckare). En av huvudpersonerna i den boken är flickans pojkvän i den här. I övrigt hänger de inte ihop, det går utmärkt att läsa den nya boken utan att ha läst den första.

Vilken research har du använt dig av?
– Jag läste allt jag kom över, bland annat hela förundersökningen i Sarafallet. Jag har också haft stor hjälp av en tjej som har egna erfarenheter av hedersförtryck. Men handlingen i boken är en fantasi, jag har plockat detaljer från flera olika fall.
 
Kollektivt våld och hedersproblematik är ett politiskt laddat ämne, hur ser du på hur frågan har diskuterats i Sverige?
– En del inom vänstern har haft svårt att se det speciella med hedersvåldet. Jag tror att det handlar om en rädsla för att spela rasisterna i händerna, men till exempel SD är ju inget stöd för de här ungdomarna, deras svar är ju bara att de inte ska få komma hit. De drivande i de här frågorna är ofta kvinnor som själva har rötter i den här kulturen, och de har inga som helst problem med att vara mot både rasism och hedersvåld – de är mot allt förtryck helt enkelt. Tyvärr har vänsterns svajighet medverkat till att en del av dem har vänt sig högerut.

Kan laddningen kring problematiken innebära svårigheter för en författare?
– Nej, jag berättar om ett problem jag tycker är viktigt och det finns inga hinder för det.

  • heder
  • Hedersvåld
  • Mats Berggren

Kultur