Inrikes

Uppsala saknar förtroende för Wallrup: ”Obehagligt att rösta om en person”

Vänsterpartiet i Uppsala saknar förtroende för riksdagsledamoten Emma Wallrup. Det beslutade man på torsdagskvällen. Nu planeras en ny konferens där hon kan komma att petas från riksdagslistan.

Inrikes

Starkt förtroende i hemmadistriktet Uppsala gjorde att Emma Wallrup, trots brottsutredning och uteslutning ur riksdagsgruppen valde att behålla sin plats för Vänsterpartiet i riksdagen.

Nu kan det stödet vara på väg att försvinna. Under ett möte på torsdagskvällen röstade partiföreningen Uppsala, som samlar mer än en tredjedel av Uppsaladistriktets medlemmar, med 39 röster mot 15 för att uttala att man inte längre har något förtroende för Emma Wallrup. 6 personer lade ned sina röster.

Partiföreningen, den lägre nivån, beslutade dessutom att be Vänsterpartidistriktet Uppsala, den högre nivån, om en ny distriktskonferens för att eventuellt riva upp riksdagslistan och plocka bort Emma Wallrup.

– Det naturligaste skulle vara om Emma avgick själv, säger Lars Thor, före detta ordförande för Vänsterpartiet i Uppsala län till Flamman.

Thor avgick från sin position tidigare i år i samband med att distriktet, trots intern kritik, placerade Emma Wallrup överst på riksdagslistan.

Distriktets nya ordförande Therese Rahn säger till Flamman att den nya kongressen troligen kommer att hållas i slutet av maj. Då beslutas alltså om Emma Wallrup ska plockas bort från riksdagslistan.

Beslutet att uttala att man saknar förtroende för Wallrup gör däremot inte någon praktisk skillnad, enligt Therese Rahn.

– Personligen kan jag tycka att det är ganska obehagligt att rösta om en person på det sättet, säger hon till Flamman.

– En del människor håller det inte heller på en bra nivå, utan det blev personliga angrepp. Då handlar det inte om Emmas lämplighet som riksdagsledamot längre.

Det var tidigare i år som Emma Wallrup polisanmäldes för ofredande av sin partikollega Jens Holm. Utredningen lades dock ned efter bara ett par dagar.

I ett sms till Flamman meddelar Jens Holm att han inte vill kommentera den senaste utvecklingen.

– Nej tack.

Flamman har sökt Emma Wallrup.

    Inrikes