Inrikes

V backar i bruksorterna: ”Effekt av stödröstning”

Nooshi Dadgostar ger de sista intervjuerna på Vänsterpartiets valvaka i centrala Stockholm. Foto: Noa Söderberg.

När Nooshi Dadgostar tillträdde satte Vänsterpartiet upp ett mål: att vinna tillbaka de arbetare utanför storstäderna som gått över till SD. Nu ser V ut att backa i samtliga av de mindre bruksorter man besökt under valrörelsen. En effekt av stödröstning, säger Dadgostar till Flamman.

Inrikes

I sitt första tal som partiledare lyfte Nooshi Dadgostar upp tre exempel på orter som bygger framtiden”: Degerfors, Sandviken och Grums. Partiet bestämde sig för att försöka nå arbetare utanför storstäder, med särskilt fokus på bruksorter. V skulle ta upp kampen om de arbetarväljare som gått till SD.

När riksdagsvalet nu är så gott som färdigräknat har Vänsterpartiet backat i både Degerfors, Sandviken och Grums. Det ser inte bättre ut på andra liknande platser. Vice partiledaren Ida Gabrielsson har besökt en rad mindre orter under valrörelsen – som Kramfors, Hofors och Bromölla – och tidigt på måndagsmorgonen visar siffrorna att V har backat i samtliga. Enstaka distrikt har ännu inte räknats.

På partiets valvaka i centrala Stockholm pekar Dadgostar ut en bov: stödröstning.

– Jag tror att vi först ska invänta ett valresultat och se hur det har gått, och sedan analysera det därefter. Sedan kan man väl se att det finns en effekt av stödröstning från våra väljare till de som inte kommit in i riksdagen, som har varit rätt tydlig och påverkat oss, säger hon till Flamman.

– Och sedan har hela valrörelsen inte handlat om de stora viktiga framtidsfrågorna, om hur våra barns skola ska se ut, hur vi får fram nya billiga hyresrätter, hur vi ser till att faktiskt göra klimatomställningen på ett rättvist och snabbt sätt. Utan det har mycket cirkulerat kring SD, utpekande av människor, splittringspolitik, och det har inte varit andra partier som velat lyfta de stora höger-vänster-frågorna.

Vilka partier har stödrösterna gått till?

– Jag utgår ifrån att det är framför allt Miljöpartiet som har fått stödröster från vårt parti.

Vad Dadgostar menar med ”de som inte kommit in i riksdagen” är oklart, eftersom MP klarar riksdagsspärren med god marginal.

  • Industripolitik
  • vänsterpartiet

Inrikes