Inrikes

V-riksdagsledamot postade nazifilm

Det var i söndags som Amineh Kakabaveh först postade filmen och kommenterade innehållet. Sedan tog hon bort länken men sade fortfarande att innehållet stämde. Till slut togs inlägget bort helt och hållet från hennes Facebook.

Amineh Kakabaveh, vänsterpartistisk riksdagsledamot, postade en film på Facebook från Nordisk Ungdom. Själv säger hon att det var ett misstag och tar nu avstånd från filmen. Postningen kan leda till ett uteslutningsärende.

Inrikes

För några dagar sedan lade den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh upp en länk till en film på Facebook som visade hur en somalisk klan planerade sin flytt till Sverige. Filmen sades ha läckt från SVT. Problemet är att filmen är fejk. Det är den nazistiska organisationen Nordisk Ungdom som försett den 25 minuter långa filmen med en SVT-logga och en felaktig textning.
Hela filmen anspelar starkt på islamofobi och afrofobi. I en sekvens ungefär tre minuter in i filmen säger en man till den församlade ”klanen” – enligt den svenska textningen – att om man inte äger en kostym kan man bara gå in och ta en i en svensk butik. Männen råddes även att ha gift sig med fyra fruar innan de kom till Sverige, då Sverige inte tillåter månggifte. I själva verket talas det om helt andra saker, enligt Expo som uppmärksammat inlägget.

”Kalifat i förorter”

Till Flamman säger Amineh Kakabaveh att det var talet om månggifte i filmen som fick henne att skriva inlägget. Hon tittade inte igenom hela filmen innan hon lade upp den.
– Min farbror hade två fruar. Jag har levt med det. Jag vet hur problematiskt det kan vara.
Efter att ha skickat länken till en partikamrat med somalisk bakgrund fick hon klart för sig att innehållet inte stämde och tog bort den.
Att det förekommer månggifte på vissa håll är en sak, men det var ju andra konstiga påståenden i filmen också?
– Självklart är det fruktansvärt. Jag kollade inte allt, men jag blev misstänksam trots SVT:s logga och
skickade den till en vän för att fråga om det verkligen stämmer. När han kollade så skrev jag att vi måste varna folk och anmäla filmen för att den är rasistisk.
Du skriver även i inlägget att det i princip finns utropade kalifat i förorter i Sverige?
– Jag står faktiskt för detta. Det finns massor av religiösa skolor, det finns massor av enklaver där det inte finns kvinnor. Många vänner med somalisk bakgrund kan inte gifta om sig eller skilja sig om inte en imam eller översteman godkänner det. Vad är kalifat? Kalifat är inte bara det IS håller på med.
Kommer du att bli noggrannare med att kontrollera saker som du lägger upp?
– Självklart har man lärt sig av sina misstag. Så klart att det är hemskt och så klart måste det vara hemskt för den somaliska folkgruppen som jag själv har kämpat för.
Samtidigt är hon kritisk till de reaktioner inlägget fått.
– Den egna rörelsen ägnar inte kampen mot orättvisor och fascister utan mot den som genuint har kämpat i hela sitt liv.
Om Facebookdelningen kan få några konsekvenser är i skrivande stund oklart. Enligt Amineh Kakabaveh ringde Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet, upp henne under måndagen och sade att det kunde leda till ett uteslutningsärende.

”Ser allvarligt på det”

Aron Etzler uttalar sig kortfattat till Flamman.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det här är en nazistisk organisation som publicerar en video med rasistiska stereotyper. Hon publicerar den på Facebook och när hon sedan tar bort den så säger hon att det inte är för innehållets skull. Jag kommer att föra ett allvarligt samtal med Amineh Kakabaveh.
Etzler bekräftar även att det kan komma att bli ett uteslutningsärende.
– Det kan komma att bli det. Men jag vill ha ett riktigt samtal med Amineh Kakabaveh först.

  • vänsterpartiet

Inrikes