Nyheter

V trampar snett – rakt på arbetarklassen

Stegar på. V verkar inte se vad det är man stiger på. Foto: Elaine Thompson/AP/TT.

Ambitionen att undvika en regeringskris skadar samhällets svagaste. Det är knappast socialism.

Nyheter

 

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesman Ali Esbati säger i Flamman att ”Vänsterpartiets mål är inte att skapa regeringskris”.

I V:s partiprogram nämns det att partiet är socialistiskt. De har således ett socialistiskt samhälle som ett mål – och inte att släppa fram en kapitalistisk regering, som dessutom är en regering som har en intention att begränsa strejkrätten. Esbati menar att de gjort en markering – satt ner foten – och att detta får räcka.

Ett socialistiskt partis mål skall värna om arbetarklassens och de fattiga folkets väl – och det oberoende vilken kapitalistisk regering, vilken partikombination, som sitter i riksdagen. Genom att stödja regeringen värnar vänsterpartiet en regering bestående av överklassen och borgare, och i slutändan kapitalet.

Vänsterpartiet gjorde fagra löften inför valet i höstas. Men det är handlingen – innehållet – som är det som är det viktigaste. Och här har Vänsterpartiet svikit. Och det är arbetarklassen som får ta smällen för vänsterpartiets svek.
Det blir tydligt till exempel när Vänsterpartiet öppnar upp för en höjd pensionsålder.

Vänsterpartiets vice ordförande Nooshi Dadgostar säger den 29 maj 2019 i ett pressmeddelande: ”För att Vänsterpartiet ska kunna acceptera en höjd pensionsålder måste den kombineras med kraftfulla satsningar på ett hållbart arbetsliv så att fler orkar arbetar längre”.

Arbetarklassen är en mycket utsatt grupp, men är mycket förbisedd av Vänsterpartiet och får allt som oftast stryka på foten när de ställer grupper mot varandra. Fattigdomen och klassklyftorna ökar. Ändå ser Vänsterpartiet nämnda åtgärder som nödvändiga för att inte skapa en regeringskris.

Vänsterpartiet har satt ner foten, men inte på regeringen utan på arbetarklassen. På folket och på den äldre, hårt utslitna, arbetande befolkningen. En fot som långsamt mosar sönder arbetarklassens rättigheter. Rättigheter som alla socialistiska partier har slagits för under mer än hundra år, rättigheter som nu urholkas av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Ändå vill de kalla sig för socialister …

  • arbetarklassen
  • riksdagspolitik
  • vänsterpartiet

Nytt