Kultur

Vad är extremism?

Bild från premiären av "Varför så X-trem?" Foto: Felicia Sundberg.

Hallå där…

Kultur

 


… Hanna Cederin,
projektledare för teatergruppen Ung utan pung som i förra veckan hade premiär på pjäsen Varför så x-trem? – ett grymt musikaliskt drama om hur det kan gå så fruktansvärt fel, på Fria teaterns scen i Högdalen utanför Stockholm. Projektet som finansieras av Arvsfonden syftar till att förebygga våldsbejakande extremism bland unga, efter föreställningen hålls föreläsningar och workshops för ungdomar och personal i ungdomsverksamheter.

Vad är extremism?
– Det är den frågan vi vill lyfta med pjäsen och projektet. Vi pekar inte ut någon särskild -ism, varken politiskt eller religiöst, utan fokuserar på våldet och utforskar rätt och fel. När det blir fel beror det ju på att någon skadas, men när passeras den gränsen och vem bär ansvaret? Vi vill visa hur normalisering går till och ställa publiken inför dilemman.

På vilket sätt kan teater bekämpa våld?
– Jag tror att konst kan knyta samman människor och det står i motsats till våld som ju delar upp, men det finns inga pekpinnar i projektet. Vi visar upp en berättelse där människovärdet kompromissas bort och personer skadar sig själva och andra. Jag tror att de flesta i publiken kommer fråga sig vad som kunde gjorts annorlunda och var gränsen passerades. Om det blir vad som diskuteras istället för fördömanden och förenklingar har vi gjort skillnad.

Var kan man se pjäsen?
– Överallt i hela Sverige de kommande åren. Den spelas för ungdomar och bokas på förfrågan av ungdomsverksamheter, framför allt skolor.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • extremism
  • teater
  • ung utan pung

Kultur