Opinion

Vad hände med tonen?

Opinion

Agendas partiledardebatt i söndags introducerade ett par nya debattörer. De som aldrig hade hört Stefan Löfvens röst förr fick göra det och han klarade sig fint. Med sin taktik att verka lugn och statsmannamässigt lyckades han få ut Fredrik Reinfeldt på banan med fler attacker. Huruvida detta endast var positivt får framtiden utvisa, det visade sig nämligen vara en pigg statsminister som överraskade med en stark offensiv. Hur många fler debatter Löfven kan tiga sig igenom, med korta svar och lite konkret politik, vet jag inte. Men det har ju gått hyfsat hittills.

Jonas Sjöstedt har fått blandad kritik för sin första insats i en tv-sänd partiledardebatt. Många tyckte att han bidrog med glöd till en annars stel debatt medan andra påpekade att han genomgående verkade för aggressiv i sitt tilltal. Jag fick intrycket att Sjöstedt var närmast övertänd på uppgiften vilket gav till resultat att han verkade argast i panelen. Lite förvånande är det eftersom i princip alla har lyft fram Sjöstedts vänlighet och resonerande ton som hans starkaste drag, men det var bra att Vänsterpartiet framstod som ett tydligt politiskt alternativ.
Även om många av kärnväljarna och partimedlemmarna höll Jonas Sjöstedts insats högt pekade en liten Demoskopundersökning direkt efter debatten på att Sjöstedt kalarade sig sämst av de rödgröna, dock före alla borgerliga partiledare förutom Reinfeldt som blev tvåa efter Löfven. Ett talande resultat, också för alliansregeringen.

    Opinion