Nyheter

Vad palestinierna erbjuds är ett permanent tillstånd av apartheid

BLOCKAD. Muren vid Abu Dis. Foto: Kerstin Dahlberg

Den så kallade fredsplanen för Mellanöstern tvingar en av parterna att nöja sig med småsmulor.

Nyheter

På tisdagskvällen den 28 januari presenterades den så kallade fredsplanen för Mellanöstern med två leende politiker i fokus, USA:s president och Israels premiärminister, omgivna av finklädda människor som vore det ett galamingel. De två hade kommit överens om vad freden skulle innebära: klara fördelar för Israel, som USA ger rätten att annektera de illegala bosättningar som perforerar palestinska Västbanken. USA ger dessutom bort ett helt och odelat Jerusalem till Israel, också det i strid med FN-resolutioner och internationell rätt. Jordandalen är en annan fin gåva till Israel.

Fred skulle alltså vara detsamma som att gynna en part i en konflikt. Den andra, som inte alls fått vara delaktig, får nöja sig med småsmulor. En provokation, som snarare riskerar att försämra möjligheterna till fred. Ett missbruk av detta fina ord. Salam, shalom, peace, pax.

Denna plan avlägsnar Israel från fred anser den israeliska fredsorganisationen Peace Now. Vad palestinierna erbjuds är inte en egen stat utan ett permanent tillstånd av apartheid slår den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem fast. Hur stor och flott planens marknadsföring än är kan den inte sudda bort skamfläcken och dölja fakta.

Att erbjuda palestinierna området Abu Dis, en del av Jerusalem bortom barriären på Västbanken, är som att ge Stockholms innerstad till Finland och låta Sverige ha sin huvudstad någonstans bortom Skärholmen, bakom en åtta meter hög mur. Är det ett smart drag om man verkligen vill skapa fred?

Det talas mycket om att Israels säkerhet måste garanteras och det är fint. Men Palestinas säkerhet – vem värnar om den? Israel är, trots allt, en militär stormakt och även kärnvapenmakt, inte precis en bräcklig mygga. Statistiken över dödade personer på respektive sida under konflikten talar sitt tydliga språk. Det är inte israeler som är i flertal.

Planen har kritiserats från olika håll. Även de israeliska bosättarna är missnöjda, trots löftet om annektering av de områden som de stulit från palestinierna. Bosättarna brukar låta sin vrede gå ut över palestinierna och det finns stor risk att de gör det även denna gång.

    Nytt