Ledare

Vågar Löfven chansa på att motståndarna bluffar om marknadshyror?

Till och med S gamla allierade i  Hyresgästföreningen talar om att fälla regeringen. Henrik Montgomery/TT.

Det är egentligen ingen som vill se regeringen falla. Men är det värt att chansa?

Ledare

Det var 2018 som Vänsterpartiet använde sina röster i riksdagen för att säkra regeringsmakten åt Stefan Löfven och hans vänner/fiender i C, L och MP. Inte en demokratisk socialist så långt ögat kan nå, men bättre än alternativet. Så lät resonemanget, i alla fall.

Men där och då lovade V också att om den nya regeringen gick för långt så skulle man fälla den.

”Det finns röda linjer som inte får överskridas”, sade Jonas Sjöstedt. Försämrad arbetstrygghet och marknadshyror var Vänsterpartiets Rubicon.

Den sistnämnda är redan passerad, och vilken dag som helst läggs den av regeringen beställda utredningen om marknadshyror fram. Enligt källor till DN föreslår utredarna att hyressättningen i nyproduktion ska släppas helt fri. Regeringen har dessutom gett utredarna i uppdrag att undersöka hur den nya hyressättningen skulle kunna utökas till att gälla även äldre lägenheter.

På lördagen uttryckte Hyresgästföreningens ordförande sitt stöd till en misstroendeomröstning för att stoppa marknadshyrorna.

Hyresgästföreningen är inte bara en intresseorganisation för sakpolitiskt engagerade. Över 500 000 hushåll är medlemmar – en siffra politiska partier bara kan drömma om. Dessutom är Hyresgästföreningen en organisation som har haft täta band till Socialdemokraterna under så gott som hela organisationens hundraåriga historia.

Marie Linder, ordföranden själv, jobbade tidigare som kommunikationschef på LO.

Nu hugger hon Stefan Löfven i ryggen. Diktatorn måste falla.

Vänsterpartister landet över jublar, men Linder är en motvillig Brutus. Hon vill förstås inte att regeringen faller, och det vill väl i ärlighetens namn inte Dadgostar heller.
Tänk att fälla regeringen mitt i brinnande pandemi, bara veckor efter beskedet att Sveriges vaccinationsgrad är bland de högsta i Europa och dödstalen bland de lägsta. Och Vänsterpartiet som jobbat så hårt på att lansera en ny retorik som inte är revolutionär och omstörtande utan saklig och pragmatisk.

Ärligt? Ingen vill egentligen se diktatorn falla så här nära valet. Möjligen SD, som i alla lägen kan tänkas bränna ned Rom bara för att se det brinna.

Men som opposition vill man inte heller vara partiet som inte fäller regeringen. Om S är så himla dåliga, Ulf Kristersson, varför lät du dem då fortsätta regera när du hade chansen? Var det inte dags att kavla upp ärmarna och ta tag i Sverige?

Vid las-linjen blev V stående själva när LO:s två största förbund försiktigt backade över den. I fallet marknadshyrorna har Hyresgästföreningen i stället börjat gräva skyttegrav. Föreningens besked delades också friskt och entusiastiskt av Vänsterpartiets partiledning, inklusive Nooshi Dadgostars eget konto.

Marknadshyrornas motstån­da­re framstår som orubbliga. Det måste de göra. Spelet vinns inte om regeringen faller, utan om de drar tillbaka sitt förslag av rädsla för att falla.
Går Stefan och Annie på den lätta? Sveriges hyresgäster håller andan.

Kanske är situationen faktiskt allra jobbigast för Annie Lööf. De senaste månaderna har sprickan mellan högerblocket och Centerledaren vuxit snabbt. Samtidigt hade det varit en enorm prestige­förlust om Annie Lööf inte fick sina marknadshyror. Kanske hade hon allra helst hoppats på att Socialdemokraterna hade gjort som de brukar och stoppat undan utredningen i en skrivbordslåda och låtit mandatperioden gå. Nu är det för sent för det. Knivarna är slipade. Vågar regeringen chansa?

  • bostadspolitik
  • marknadsyror

Ledare