Opinion

Eftervalsdebatt

Vägval vänster vid varje val

Foto: Fredrik Sandberg/TT/montage.

Vänstern har inte råd att sitta stilla när allt pekar på en regeringsbildning där resultatet blir högerpolitik. Börja gå i politisk opposition och driv frågor som rör jämlikhet, bostadsbyggande och välfärden, skriver Swen Söderman i ett inlägg i Flammans eftervalsdebatt.

Opinion

Eftersom regeringssonderingarna uppenbarligen handlar om olika nyanser av blått, med en touch av svart finns det inte utrymme för en radikal vänsterpolitik. Så vad bör vänstern göra i detta läge?
Jag tycker inte att vänstern ska försöka driva Socialdemokraterna åt ett håll som Stefan Löfven varit mycket tydlig med att han inte vill.
Jag tycker att vänstern ska agera i opposition mot den inriktning som politiken pekar mot nu.
I stället ska vänstern driva de frågor som vi fört fram i valet:
• Jämlikhet: det berör vården, sjukpenningen, a-kassan, arbetsförmedlingen, försörjningsstödet, arbetsrätten, arbetstider, LAS. Rättigheter för personer med funktionsnedsättning; assistans, tillgänglighet, fritid.
• Bostadsbyggandet: Stärk hyresrätten som upplåtelseform, bygg inga bostadsrätter.
• Välfärden: Prata om sjukvård, tillgänglighet, väntetider. Peka på de gamla industrikapitalisternas smörjning av Sverigedemokraterna på krogar och restauranger och lubbande och hur de vill att Alliansen, eller delar av den, ska acceptera SD för att säkra kapitalisternas ekonomiska intressen. Detta genom att bland annat få tillgång till våra skattepengar, som ett ymnighetshorn att ösa ur, på en marknad mindre konjunkturkänslig och därmed säkrare än investeringar i industriproduktion. De som kallat välfärden tärande ska nu tära på välfärden med sina profitbehov.

För att bryta politikerförakt, apati, hopplöshet, passivitet – alienationen – och allt annat som gjort människor arga, frustrerade och intoleranta måste vänstern bidra till att skapa en stämning i samhället av att man kan påverka sin vardag om vi går samman

Det här är angelägna frågor som går att driva parlamentariskt och med stöd av organisering underifrån.
För att bryta politikerförakt, apati, hopplöshet, passivitet – alienationen – och allt annat som gjort människor arga, frustrerade och intoleranta måste vänstern bidra till att skapa en stämning i samhället av att man kan påverka sin vardag om vi går samman.
Nu när vänstern ökat i både stöd för politiken och i medlemsantal och därmed förhoppningsvis också i styrka, borde det vara ett bra sätt för nya medlemmar att vara aktiva och för partiet att spela en roll i politiken trots mindre betydelse direkt i parlamentet. Parlamentarisk opposition och organisering underifrån.
Det är inte revolutionsromantik – det är utomparlamentarisk realpolitik.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • #val2018
  • vänstern

Opinion