Utrikes

Kommentar

Välfärdsnationalistisk majoritet i Danmark

Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen väntas bilda en koalitionsregering med andra vänsterpartier, däribland Socailistisk Folkeparti och Radikale Venstre. Foto: Liselotte Sabroe/AP/TT.

Förra veckans val gav upphov till det rödaste Folketinget på 50 år. För invandrarna väntar dock mer av samma främlingsfientliga politik som tidigare.

Utrikes

Inte sedan 1971 har det danska Folketinget varit så rött som det blev efter valet förra onsdagen. Tillsammans fick vänsterpartierna, från Socialdemokraterna och socialliberala Radikale Venstre till Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten och Alternativet, 96 av de 179 mandaten i parlamentet.
– Det är verkligen uppseendeväckande för det är inte många år sedan vi hade det blåaste Folketinget någonsin. Så vi har alltså sett att Socialdemokraterna har lyckats flytta sig och locka till sig nya väljare, säger valforskaren Kasper Møller Hansen vid Köpenhamns Universitet till DR Nyheter.

Att Socialdemokraterna har flyttat sig råder det inga tvivel om. Enligt valanalyser har partiets strama invandringspolitik lockat väljare ända från högerpopulistiska Dansk Folkeparti och därmed bidragit till det partiets katastrofresultat på 16 mandat (ett tapp på 21 mandat). Samtidigt har man tappat vänsterväljare till andra partier. Resultatet är att Socialdemokraterna bara fick ett mandat fler än förra valets 47.

Den stora framgången till vänster hade Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre som ökade med 7 respektive 8 mandat till 14 respektive 16. Det faktum att det rödgröna partiet Enhedslisten, som är ett av få partier som inte har anpassat sig till Dansk Folkepartis invandringspolitik, tappade ett mandat till 13 förstärker samtidigt intrycket att invandringsfrågan har blivit dominerande även bland vänsterväljare.

Det har varit ett val där värderingsfrågor som klimat, integration och invandringspolitik har dominerat

Enligt Kasper Møller Hansen beror vänsterns seger på att valrörelsen präglades av värderingsfrågor i stället för fördelningsfrågor:
– Den fördelningspolitiska diskussionen som tidigare länge dominerade i dansk politik har hamnat i bakgrunden. Diskussionen om skatt och ojämlikhet har inte fått så stor uppmärksamhet i valrörelsen. Det har varit ett val där värderingsfrågor som klimat, integration och invandringspolitik har dominerat, säger han till DR Nyheter som om det vore det mest logiska sambandet i världen.

Hur ett sådant klimat kan gynna vänstern kan vara svårt att förstå från en svensk horisont. Men i ett land där främlingsfientligheten har blivit till politiskt sunt förnuft gäller uppenbarligen inte gamla politiska naturlagar längre.

  • Danmark
  • Danmark val
  • Folketinget

Utrikes