Nyheter

Välkommen till ledarredaktionen, Lisa Claesson!

Lisa Claesson. Ny ledarskribent i Flamman.

Flammans nya ledarskribent är en småbarnsmorsa från Malmö.

Nyheter

Från och med Flamman nr. 33, 2017 kommer Lisa Claesson att vara en permanent del av Flammans ledarredaktion.

Chefredaktör Anna Herdy är mycket nöjd med rekryteringsprocessen.
– Det var många skarpa skribenter som hörde av sig och visade intresse för att bli en del av ledarredaktionen. Det är glädjande. Jag vill att Flamman ska vara en plats och kunna bli en plattform för dem som inte ännu är kända opinionsbildare. Här finns potential. När Flamman växer så finns det också möjlighet för fler. 

– Jag har följt Lisa på håll under många år och hennes skrivande, om det så har varit blogginlägg eller Facebook-statusar, har alltid berört mig. Hon finns och verkar i Malmö, vilket kommer göra att ledarredaktionen får en något större geografisk spridning än tidigare. Lisa har erfarenheter av livet som vi andra saknar, hon är en spännande och skarp skribent och hon förstår nödvändigheten i att organisera sig – det synas i hennes texter. Kort sagt, ett exemplariskt komplement till ledarredaktion.

Ledarredaktionen, som i dag består av Zina Al-Dewany, Judith Kiros och chefredaktör Anna Herdy, kommer att förstärkas med texter från Lisa i varje nummer.

Så vem är du, Lisa Claesson?
– Jag är småbarnsmorsa och aktivist boendes i Malmö på Augustenborg. Jag studerar just nu till lärare i fritidshem och har tidigare arbetat i restaurangbranschen. Helst av allt vill jag läsa bra böcker, spela fotboll, dansa och äta chips. Men eftersom vår världsordning ser ut som den gör kombinerar jag även gärna aktivism med politiskt skrivande.

Vad har du för relation till Flamman?
– Jag började läsa Flamman i tonåren. Min kärlek till Flamman står sig stabilt, men har även vuxit sig starkare med åren. Flamman är den bästa tidningen med intressanta reportage och genomgående hög nivå på journalistiken. Flamman bör vara det självklara valet för alla som på något sätt bekänner sig till vänstern. Jag är otroligt glad och stolt över att få bli en del av tidningen.

Jag är otroligt glad och stolt över att få bli en del av tidningen.

Vad tycker du är vänsterns främst uppgift i det galna politiska som råder?
– Vi är de som har rätt. Vi måste nå ut med det. Under nyliberalismens år har arbetarklassens ställning försämrats i Sverige. Vi har sett hur vårt trygghetssystem nedmonterats parallellt med att den ekonomiska elitens ställning stärkts. De allra rikaste har helt enkelt blivit rikare på vår bekostnad. En politik som slår hårt mot hela arbetarklassen. Alltifrån arbetare som blivit sjuka och utförsäkrats, till våra sjuksköterskor och lärare som fått en allt mer ohållbar arbetsmiljö, samt vår osolidariska flyktingpolitik där såväl barn som vuxna skickas tillbaka till krig och i många fall döden.

– En annan viktig fråga är internationell solidaritet och imperialismens roll i världen. Vi måste hålla oss utanför Nato och värna om alliansfriheten. Det är en skam att Sverige är med och deltar i krig med Nato för att sedan stänga gränser för de som tvingas fly från krig. Sist vill jag poängtera hur nyliberalismen lett oss fram till ett allt mer rasistiskt och orimligt klimat i samhället. Sverigedemokraterna sitter i riksdagen och de borgerliga partierna och socialdemokratin anpassar sig allt mer efter dem. Detta skeende tror jag vi måste motverkar på olika sätt i olika sammanhang men en viktig roll vänstern har är just att lyfta fram vår egen politik. Svaret på de orättvisor vi ser idag är ekonomisk demokrati och sociala reformer, att bryta med nyliberalismen och bygga upp något nytt. Det är inget som sker över en natt men i slutändan är det vi som har svaret, det kallas socialism.

Läs Lisas första ledare om Nato-övningen Aurora här.

För mer information:
Anna Herdy, chefredaktör, 0703-33 06 94
Lisa Claesson, ledarskribent, lisa.claesson@flamman.se

  • Flamman
  • Flammanredaktionen
  • ledarredaktionen
  • Lisa Claesson

Nytt