Ledare

Valvinnarpotential i bostadsfrågan

Bertil Ericson/TT.

Ledare

”Det här är ett skitboende, men det är vad jag har.” Orden kommer från en av de hyresgäster som bor i ett höghus som hålls ihop med spännband från vinden.

Sjuvåningshuset ligger i Stockholmsförorten Rågsved och de boende har vittnat om hur hela byggnaden svajar och rör sig när det blåser ute. Enligt Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman är det något av det värsta han sett under sina 20 år i yrket. Huset byggdes år 2009 och konstruktionen består av trämoduler staplade på varandra. Det är ett riktigt uselt sätt att bygga hus på av byggjättar som vill komma undan så billigt som möjligt.

Den nuvarande fastighetsägaren för Rågsvedshuset är SIG Invest. Tittar vi lite närmare på dem ser vi att deras affärsidé främst ligger i att köpa upp nedslitna hyreshus, renovera dem och chockhöja hyrorna för de boende. SIG Invest är inte ensamma om den affärsidén. I Stockholmsområdet Hagsätra har företaget IKANO till och med renoverat fullt fungerande lägenheter för att höja hyran med 60 procent. I Malmö renoverade företaget Victoria Park hyreslägenheter i stadsdelen Rosengård.

I Lövgärdet utanför Göteborg fick arbetslösa hyresgäster ta hand om fastighetsskötseln i Victoria Parks hus för 7,50 kronor i timmen.

”Socialt ansvarstagande” kallade företaget sig själva när de tredubblade sin aktiekurs och de boende fick sänkt värme i sina lägenheter på vintern. I Lövgärdet utanför Göteborg fick arbetslösa hyresgäster ta hand om fastighetsskötseln i Victoria Parks hus för 7,50 kronor i timmen. Det är även Victoria Park som byggt Sveriges första så kallade ”Gated Community” i en välbärgad stadsdel av Malmö. I husen finns bar, pool, park, golfbana och personal som servar de boende dygnet runt.

Så länge människor är desperata efter ett hyreskontrakt kan byggbolag göra storvinst på att chockhöja hyror och sänka värmen mitt i vintern för hyresgäster. Huset i Rågsved visar oss att människor till och med kan tvingas bo i direkt livsfarliga lägenheter. Bostadsbristen hänger även tätt samman med de stigande priserna på bomarknaden och att privatpersoner tvingats belåna sig samtidigt som vår stadsskuld är mycket låg. Det finns all anledning att skaka liv i bostadsfrågan. Men än så länge är det rätt tyst från vänsterhåll.

Vänsterpartiets förslag om ett statligt byggbolag är välkommet och bra, men bostadsfrågan rymmer också mycket mer än så. Det parti som har förmågan att att presentera en långsiktig plan som visar att en värld utan usla andrahandskontrakt, höga hyror och trångboddhet är fullt möjlig – har mycket att vinna i dag.

  • bostad
  • bostadspolitik
  • hyresvärldar
  • hyror

Ledare