Kultur

Vänsterförlag öppnar bokhandel

Bokhandels fasad. Foto: Kristian Borg/Privat.

När samhället började öppna upp igen ökade behovet av att mötas, samtala och diskutera, tyckte Verbal förlag. Så pass att de bestämde sig för att öppna en fysisk bokhandel.

Kultur

Bokförlaget Verbal, med titlar som Rasmus Landströms Arbetarlitteraturens återkomst, Aaron Bastanis Helautamatisk lyxkommunism och Tillbaka till Reims av Didier Eribon, öppnar nu en bokhandel i Stockholm. Hornstulls bokhandel, som den heter, slog upp portarna för första gången i helgen med ett välfyllt program av läsningar och samtal.

– Det finns ett uppdämt behov efter pandemin av att mötas och vara på plats, säger Kristian Borg, som tillsammans med Flammans ledarskribent Per Sicking driver förlaget.

De bestämde sig efter att de sågs på Stockholms bokhelg i höstas, och insåg hur många böcker de hunnit producera under åren med distansarbete. Tanken med bokhandeln är att vara skyltfönster för den egna utgivningen, men också att sälja i första hand facklitteratur från andra förlag. Utöver försäljningen fokuserar Hornstulls bokhandel på evenemang med samtal om litteraturen och samhället – inte helt olikt Aspuddens bokhandel, vars grundare nyligen startade ytterligare en bokhandel på Österlen.

– Jag tänker inte att det ska vara en renodlad mötesplats för vänstern, men det kommer väl säkert bli så ändå. Nästa evenemang i maj kommer handla om nya vänstermedier, apropå det. Men vi vill gärna vara breda, säger Kristian Borg.

  • Bok
  • litteratur

Kultur