Rörelsen

Vänstern måste bryta med Centerpartiet

Centerpartiets Annie Lööf och Martin Ådahl ger en press­konferens i riksdagshuset. Henrik Montgomery/TT.

Vänsterblocket och arbetarrörelsen måste gå fram med radikala program utan att bry sig om vad Centerpartiet och resten av högern tycker.

Rörelsen

Det har varit ett par dramatiska veckor och dagar i svensk politik. Vänsterpartiet har förhandlat fram höjda pensioner trots starkt motstånd från hela det socialdemokratiska etablissemanget. Den traditionella högern har via budgetförhandlingar etablerat ett officiellt block med extremhögern. Thatcheristerna i Centerpartiet har i sista sekunden, mot sina väljares vilja, accepterat en S-statsminister men släppt fram det blåbruna blockets ekonomiska politik. Miljöpartiet har lämnat regeringen. För att ta oss ur det politiska kaoset och säkra den nödvändiga omställningen och människors grundläggande behov så måste vägen framåt vara utan det nyliberala Centerpartiet – den breda vänstern måste satsa allt på vänstermajoritet efter valet 2022.

Det har blivit helt uppenbart att det ”demokratiska blocket” med V, S, MP och C inte har någon hållbar gemensam politisk grund eller ens samförståndsanda att vila på. Det mesta går att lösa – men inte med Centerpartiet, som vägrar förhandla och som har en politik som ensidigt slår mot den breda arbetarklassen. Som inte tvekar att använda sig av högerns stöd för att blockera till och med blygsamma progressiva reformer. Centerpartiet är inte att lita på.

Därför måste vi i vänsterblocket och arbetarrörelsen gå fram med radikala program med historiska förbättringar för vanligt folk via samhällsinvesteringar, grön omställning, full sysselsättning, välfärd utan vinster, statligt byggande av billiga bostäder till alla, pensioner och sjukförsäkring som det går att leva på – utan att bry sig om vad Centerpartiet och resten av högern tycker. Inga reträtter i förväg.

Det uttalade målet måste vara att säkra en vänstermajoritet i Sveriges riksdag och regering. Ett sådant mål hade skapat självförtroende i hela vänsterrörelsen och visat väljarna att ett annat samhälle är möjligt, att det finns ett hoppfullt alternativ till nedskärningar, privatiseringar och massarbetslöshet. Det var vänstern som byggde ett bättre samhälle ur fattig-Sverige och finansväldets ruiner och vi kan göra det igen!

Men det räcker inte att ha som mål att vinna – vi måste ha en plan för att förändra. Detta kräver att vi inleder samtal inom vänstern och arbetarrörelsen så att omställningen kan börja direkt efter valet. Klimatet, jobben och välfärden kan inte vänta. Låt oss visa väljarna att det är skillnad mellan höger och vänster. Låt oss göra valet 2022 till ett val om hopp och verklig förändring för klimatet och arbetarklassen i hela landet.

  • Centerpartiet

Opinion