Nyheter

Vänstern största parti i Köpenhamn

Klimataktivister demonstrerar utanför rådhuset i Köpenhamn 2019. De rödgröna partierna får långt över hälften av rösterna i huvudstaden. Foto: Nils Meilvang/AP/TT.

Vänstervågen fortsätter i Danmark. I helgens kommunalval kan partiet Enhedslisten bli största parti i Köpenhamn, där nästan tre fjärdedelar av väljarna röstar rödgrönt.

Nyheter

Inför det danska kommunalvalet på tisdag väcker en opinionsundersökning uppståndelse. I mätningen som utfördes av tidningen Altinget i samarbete med företaget Epinion får vänsterpartiet Enhedslisten 22,4 procent av rösterna i Köpenhamn. Det innebär att det går om Socialdemokraterna som största parti. Då Socialdemokraterna får 20,6 och vänsterpartiet Socialistisk Folkeparti får 13,3 procent, har vänstersidan ett stöd på över 56 procent i huvudstaden. Totalt säger sig över 68 procent av stadens invånare vara beredda att rösta på partier som stödjer den sittande rödgröna regeringen.

Peter Sig Kristensen är kommunalpolitisk koordinator för Enhedslisten och kandidat i Silkeborgs kommun. Han menar att det goda läget inte är något nytt och att det är ett resultat av ett långsiktigt organisatoriskt arbete.
– Vi höll på att bli största parti i förra valet, så vi har varit stora i Köpenhamn ett tag nu. Det beror så klart på att vi gjort ett bra jobb där. Vi har många medlemmar och aktivister där. I klimatpolitiken har vi varit en stark opposition till Socialdemokraterna. Och särskilt ifråga om bygget av privata bostäder, säger han till Flamman.

Bostadsfrågan är viktig för Enhedslisten i Köpenhamn, där bostadspriserna skjutit i höjden de senaste åren. Partiet går därför till val på löften om en kraftig utbyggnad av offentliga bostäder. En annan förklaring till framgångarna i Köpenhamn är att vänsterpartiet Alternativet mer eller mindre har kollapsat, menar Peter Sig Kristensen.
– De tog många av våra röster sist, men nu befinner de sig i upplösning så vi har fått tillbaka många av de rösterna.

Samtidigt spelar invandringsfrågan en relativt liten roll i kommunpolitiken, vilket sannolikt bidrar till det invandringsvänliga Enhedslistens framgång.
– Invandringsfrågan diskuteras inte särskilt mycket på lokal nivå. Vi har märkt att många partier tonar ned invandringspolitiken eftersom det är en fråga som avgörs på riksplanet. Så det finns inget stort intresse hos väljarna för det på lokal nivå, säger Peter Sig Kristensen.

Som för många andra vänsterpartier går det trögare utanför de större städerna, där högerpopulistiska Dansk folkeparti dominerar. Men Peter Sig Kristensen pekar på att Enhedslisten även har vuxit sig starka i några mindre kommuner.
– Det är mycket svårare för oss på landsbygden. Vi är stora i städer som Odense, Ålborg och Århus. Men vi är också starka på Bornholm och i den lilla kommunen Svendborg på Fyn och i flera andra mindre kommuner.

Frågan är dock om vänstervågen kan hålla i sig till nästa parlamentsval. Det måste enligt den danska grundlagen infalla någon gång före den 4 juni 2023. Peter Sig Kristensen tror att regeringens hantering av pandemin kan påverka den negativt – till fördel för vänstern.
– De rödgröna partierna samarbetar på ett fungerande sätt på riksplanet. Samtidigt är de borgerliga osams, så det ser bra ut inför nästa val. Sedan vet man inte vad pandemin kommer att få för konsekvenser. Det kan mycket väl bli till en belastning för den socialdemokratiska regeringen, som inte har spelat med öppna kort. Och det kan gynna oss.

  • Danmark
  • Enhedslistan
  • Enhedslisten

Nytt