Opinion

Vänsterpartiet är ett miljöparti – visa det!

När klimatomställningen är en central valfråga räcker det inte att ha den bästa politiken. För att den bästa politiken skall vinna måste dess företrädare ha väljarnas förtroende. Foto: MARK EARTHY/TT.

Den bästa politiken räcker inte – man måste också ha väljarnas förtroende. Kerstin Amelin menar att Vänsterpartiet har den bästa miljöpolitiken men att partiet är mindre bra på att berätta om den.

Opinion

Klimatvänstern har länge argumenterat för att Vänsterpartiet behöver satsa på att lyfta vår unika, kraftfulla och helt nödvändiga gröna politik. Vi vet ju att det bara är denna rödgröna politik, där vi kombinerar konkreta klimat- och miljösatsningar med ekonomisk omställning och ett globalt rättviseperspektiv, som har någon som helst chans att hindra den annalkande klimatkatastrofen.

Våra tongivande strateger brukar (helt korrekt) påpeka att Vänsterpartiet har lågt förtroende hos väljarna på det här området, och att vi vinner fler mandat på att bara fortsätta prata om välfärd, jämställdhet och ekonomisk rättvisa utan det gröna perspektivet. Klimat och miljö har dessutom aldrig blivit prioriterade områden i en valrörelse.
Samtidigt vet vi att väldigt många väljare känner stark oro inför klimatförändringen. Men den som är rädd vill ju helst höra att det är lugnt, allt kommer att bli bra, det är inte så farligt som du tror. Hör ni, nu pratar vi om något annat i stället!

Under våren rapporterades i media att Vänsterpartiet har den bästa miljöpolitiken, enligt exempelvis Naturskyddsföreningens analys. Det höjdes många förvånade ögonbryn, men sedan återgick allt till den normala ordningen. Trevligt att Vänsterpartiet har den bästa miljöpolitiken, men hör ni nu pratar vi om något annat i stället!
Klimat och miljö har aldrig tidigare varit prioriterade områden i en valrörelse. Men vi har länge vetat att klimatförändringens symtom snart skulle bli så påtagliga och kännbara för var och en av oss att grön omställning och anpassning skulle bli centrala frågor inför ett val. Och nu är vi här. Men vilket parti var det nu igen, som hade den bästa miljöpolitiken?

Partier till höger och vänster tävlar om att fånga väljarnas helt befogade rädsla och omvandla den till mandat

En månad före valet har en exceptionellt varm och torr sommar placerat klimatfrågan högst upp på dagordningen. Partier till höger och vänster tävlar om att fånga väljarnas helt befogade rädsla och omvandla den till mandat. Överallt ser vi desperata försök att i all hast bygga förtroende för beklämmande torftig och ineffektiv miljöpolitik med en brokig och spretig samling punktinsatser. Medierna rapporterar om det ena utspelet efter det andra.
Men var finns Vänsterpartiet, som ju hade den bästa miljöpolitiken för bara ett par månader sedan?
När klimatomställningen är en central valfråga räcker det inte att ha den bästa politiken. För att den bästa politiken skall vinna måste dess företrädare ha väljarnas förtroende. För att bygga förtroende måste vi våga prata om vår unika, kraftfulla och nödvändiga gröna politik med stolthet och engagemang.

På dagen en månad efter att alla nationella medier basunerat ut att Vänsterpartiet har den bästa miljöpolitiken lanserade partiet en ny rödgrön omställningsplan för Stockholmsregionen. Ett ambitiöst, omsorgsfullt genomarbetat, faktafyllt och idérikt dokument på 44 sidor. En fantastisk resurs i valrörelsen, som många tyvärr kan ha missat eftersom lanseringen inte rapporterades i media.

Klimatkrisen är inte något som kanske händer någon gång i framtiden eller någon annanstans. Den är här och nu. För att hantera detta faktum måste vi kombinera den röda politikens grundläggande principer om rättvisa, jämställdhet och solidaritet med kraftfulla konkreta miljösatsningar. Det är bara Vänsterpartiet som driver denna politik. Det måste vi berätta om!

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • klimatet
  • Miljöpolitik
  • vänsterpartiet

Opinion