Opinion

Eftervalsdebatt

Vänsterpartiet bör avvisa borgar(S)amarbete

”Vi vill att Vänsterpartiet fortsätter vara ett parti där demokratiska kongressbeslut väger tyngre än partiledningens utspel. När Vänsterpartiet nu verkar ställas inför flera regeringsalternativ där borgerliga partier ingår bör vi inte aktivt stödja eller budgetförhandla med något av dessa”, skriver debattörerna. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Debattörerna vill se en regering utan borgerliga och högerextrema partier. Det är också det beslutet som är fattat av Vänsterpartiets kongress. Ska riksdagsgruppen trycka på någon annan knapp än gul till en mittenregering, så krävs en medlemsomröstning.

Opinion

Budgetsamarbete med borgerliga partier bör avvisas för Vänsterpartiets del så länge medlemmarna inte uttrycker stöd för en sådan omsvängning. Uttalandena från partiledningen i regeringsfrågan har hittills varit vaga. Det verkar inte som att man utesluter att trycka på grön knapp för att aktivt stödja en S-ledd regering med borgerliga partier. Inte heller avfärdar man möjligheten att budgetförhandla med en blåröd regering och då rimligen även att rösta för en budget med borgerligt innehåll. Det är märkligt då kongressens stöd för Valplattformens skrivningar var starkt. Den säger att V vill se en regering utan borgerliga och högerextrema partier och ger bara mandat att i ”enskilda sakfrågor” göra upp över blockgränserna – med tillägget ”bara om det gör Sverige till ett mer rättvist och jämlikt land”. Inget har ändrats som häver detta majoritetsbeslut.

Vi vill att Vänsterpartiet fortsätter vara ett parti där demokratiska kongressbeslut väger tyngre än partiledningens utspel. När Vänsterpartiet nu verkar ställas inför flera regeringsalternativ där borgerliga partier ingår bör vi inte aktivt stödja eller budgetförhandla med något av dessa. Partiets riksdagsgrupp har i dag enbart mandat att trycka grönt för en rödgrön regering utan borgerliga partier. Inte förrän en bred demokratisk process fått säga sitt kan en sådan helomvändning i svensk vänsterpolitik genomföras.

Vänsterpartiet har möjlighet att utlysa en medlemsomröstning i viktiga frågor. Ser partiledningen att ett beslut i frågan om regeringssamarbete behöver tas i närtid så bör en sådan omröstning, i god interndemokratisk ordning, utlysas. Alternativen är att kalla till extrakongress eller skjuta på det till ordinarie kongress 2020.

Partiets riksdagsgrupp har idag enbart mandat att trycka grönt för en rödgrön regering utan borgerliga partier

Men det är inte bara föreningsdemokratiska argument som bör framföras i detta läge: även politiska och taktiska argument bör väga tungt. Om vi vill vara ett framgångsrikt vänsterparti med en tydlig reformagenda för jämlikhet har vi inget att hämta i en budgetförhandling med en regering i vilken de nyliberala extremisterna i Centerpartiet ingår. Även om vi skulle kunna få igenom enstaka bra reformer, skulle konsekvenserna av att stödja en sådan budget vara förödande. Vi i Vänsterpartiet måste förbereda oss på att gå i opposition. Det innebär bland annat att vara beredda att lägga en egen budget, där vi visar vad verklig vänsterpolitik skulle kunna uppnå.

När det gäller regeringsfrågan så kommer inte en eventuell S-ledd regering, där borgerliga partier ingår, vara beroende av ett aktivt stöd från Vänsterpartiet. Vi ska naturligtvis inte rösta nej till en sådan regering tillsammans med Sverigedemokraterna och Moderaterna, och därmed orsaka ett extraval. Det skulle kunna leda till en borgerlig regering med ett högerextremt parti. Att hindra en sådan utveckling måste vara en huvuduppgift för alla demokratiska partier som vill bibehålla sin trovärdighet. Däremot menar vi att vi, för att markera vårt avståndstagande, bör lägga ner våra rösterna i en eventuell omröstning om en borgerlig så kallad ”mittenregering”. Det skulle visa att vi står fast vid att vi inte vill ha en regering varken med borgerliga eller med högerextrema partier.

Vi argumenterar alltså för en vänsterlinje i dessa frågor, och ser fram emot en demokratisk process där fler än partiledningen får möjlighet att ha inflytande. Vi är övertygade om att det bara är med en sådan linje som Vänsterpartiet kan vara en tydlig och folklig opposition mot nedskärningar och privatiseringar. Bara en sådan linje kan i dagens politiska läge utgöra grunden för den nödvändig och livsviktiga kamp för anständighet och rättvisa.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • borgerliga
  • eftervalsdebatt
  • regering
  • vänsterpartiet

Opinion