Opinion

Vänsterpartiet – det nya miljöpartiet?

Miljöpartiets beslut att styra tillsammans med högerpartier i Stockholms stad (på bilden syns Allianspartiernas och Miljöpartiets representanter på pressträff) och i Stockholms län har med all rätt orsakat stor upprördhet bland många vänsterpartister. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Om V ska kunna ta Mp:s plats som miljöparti krävs att miljöfrågorna integreras i all partiets politik och lyfts fram mer i kommunikationen, menar Andrea Söderblom-Tay, klimataktivist och vänsterpartist.

Opinion

Miljöpartiets beslut att styra tillsammans med högerpartier i Stockholms stad och län har med all rätt orsakat stor upprördhet bland många vänsterpartister. Men bland den legitima kritiken mot Miljöpartiets kompromisser med den egna politiken och svek mot väljarna dyker också upp bittra kommentarer av typen ”Miljöpartiet behövs inte eftersom Vänsterpartiet ändå har den bästa miljöpolitiken, hoppas de åker ur i nästa val” gång på gång. Indignationen är begriplig, men sådana argument tyder på bristande insikt om de miljöutmaningar vi står inför. Utgångspunkten tycks vara att Vänsterpartiets miljöpolitik är tillräcklig och att om den bara implementerades skulle miljöproblemen vara på god väg att lösas.

Vänsterpartiet må ha fått högst betyg i flera miljörankingar inför valet, men att vi är bäst jämfört med partier med en pinsamt dålig miljöpolitik säger inte mycket. Den verkligt relevanta frågan för oss inom partiet är inte om Vänsterpartiet har den bästa miljöpolitiken, utan om vår miljöpolitik är tillräckligt bra för att lösa problemen. Där är vi tyvärr inte ännu.

Att Vänsterpartiet är bäst jämfört med partier med en pinsamt dålig miljöpolitik säger inte mycket

Miljöproblem, och framför allt klimatförändringarna, utgör de största hoten som vi som samhälle står inför. Det är ett krasst konstaterande och inte avsett att förringa andra allvarliga samhällsproblem. Ingen annan mänsklig verksamhet riskerar i dagsläget att göra jorden obeboelig. Trots det får miljöfrågorna ofta en undanskymd plats i Vänsterpartiets kommunikation och bland våra politiska prioriteringar, speciellt i jämförelse med det fokus som Miljöpartiet lägger på frågorna. Vi kanske har bättre svar på problemen, men det hjälper föga om vi inte prioriterar dem.

För att Vänsterpartiet på allvar ska kunna axla rollen som ”det riktiga miljöpartiet” krävs att miljöperspektiv integreras i all vår politik, från den ekonomiska politiken till bostadspolitiken och skolpolitiken. Alla våra politiska förslag måste granskas utifrån vilken påverkan de har på miljön och klimatet och i de fall politiska förslag riskerar leda till ökad miljöpåverkan krävs tydliga handlingsplaner för att hantera det. Slutligen måste alla ledande representanter för partiet kunna företräda partiets miljöpolitik, på samma sätt som de i dag förväntas kunna företräda vår politik för jämlikhet och jämställdhet. Först då kan vi med rätta hävda att Miljöpartiet har spelat ut sin roll.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • miljö
  • Miljöpolitik
  • vänsterpartiet

Opinion