Inrikes

Vänsterpartiet skär ned: färre anställda och pausad medlemstidning

Minskat partistöd efter tillbakagången i senaste valet tvingar partiet att spara. ”Vi ser det inte som en stor ekonomisk kris”, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Inrikes

Vänsterpartiet drar ned på antalet anställda och pausar utgivningen av medlemstidningen Rött, i ett ekonomiskt stålbad till följd av minskade intäkter. 

– Vi har inte sagt upp någon. Och det är ju ett mått på att det inte är någon ekonomisk kris, däremot är det så att vi inte har tillsatt alla tjänster om någon har gått i pension till exempel, säger Aron Etzler, partisekreterare. 

I riksdagsvalet i september 2022 backade Vänsterpartiet från 8 till 6,45 procent. Det innebär en kraftig minskning av det statliga partistödet, som grundas på andelen röster. 

– Det är så pass mycket pengar att det kommer att påverka vår ekonomi ganska mycket. Sedan  lyckades vi då göra en valrörelse där vi spenderade lite mer än vi hade tänkt. 

Hur lyckades ni med det?

I en valrörelse är det svårare att ha koll på ekonomin, eftersom det är så mycket saker som händer. Det är också fler utgifter som annonskampanjer och liknande. 

Enligt Aron Etzler har Vänsterpartiet långsiktigt stärkt sina intäkter bland annat genom ett ökat antal medlemmar, som innebär större intäkter från medlemsavgifter. Trots det kan nya besparingar i partiets verksamhet vara att vänta. Exakt vad det kan innebära vill Etzler dock inte svara på.

– Jag vill nog inte gå in på det alltför mycket. Vi har gjort en verksamhetsplan där vi försöker peka ut vad partiet blir bättre på. Sedan har vi en ekonomi som ska anpassas till den nya verksamhetsplanen. 

Kommer ni att behöva säga upp personal?

– Jag kommer inte att säga någonting om hur det kommer att bli framöver egentligen, säger Aron Etzler och fortsätter:

– Vi måste se till att alltid ha ett överskott. Vi ser det inte som en stor ekonomisk kris, utan nu behöver vi ta ansvar för att fortsätta stärka partiets ekonomi långsiktigt. Vi tror att vi kommer att vara tillbaka på banan ganska snart. 

Vänsterpartiet har delat ut en medlemstidning, under olika namn, sedan namnbytet 1990. Tidningen Rött har funnits sedan 2013 och utkommit med fyra nummer per år. 

 

  • val 2022
  • vänsterpartiet

Inrikes