Inrikes

Vänsterpartist anklagas för sexuellt ofredande

En före detta förtroendevald för vänsterpartiet har polisanmälts för ett sexuellt övergrepp på en partikamrat. Historien uppdagas efter veckor av uppmärksamhet för #metoo. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

En framstående Vänsterpartist har polisanmälts, anklagad för sexuellt ofredande av en partikamrat. Anklagelsen kommer efter veckor av stor uppmärksamhet för kampanjen #metoo. Partiledningen var på tisdagskvällen än så länge sparsamma med att kommentera händelsen.

Inrikes

En tidigare förtroendevald vänsterpartist som har haft viktiga uppdrag inom partiet, har polisanmälts för sexuellt ofredande. Det stod klart på tisdagseftermiddagen. Händelsen ska ha inträffat ”i närtid”, på ett partiarrangemang.

 

Uppgifter gör gällande att det rör sig om en man som betett sig olämpligt mot en partikamrat. Partiledningen ska efter det ha uppmanat den drabbade kvinnan att polisanmäla händelsen. Den utpekade mannen ska i sin tur ha kontaktats av partiledningen och ombetts att ”hålla sig borta” från partievenemang tills vidare.
Flamman har sökt företrädare för partiledningen. Vänsterpartiets pressjour meddelar dock på tisdagen att den intervju som biträdande partisekreterare Hanna Gedin har gjort med TT är det enda uttalande man vill göra för tillfället.
– Det vi har att säga har vi sagt till TT, säger en pressekreterare.
Polisanmälan om sexuellt övergrepp inom Vänsterpartiet kommer efter flera veckor av vittnesmål rörande sexuella trakasserier på olika nivåer i samhället, som drog igång i samband med kampanjen #metoo. Under hashtagen uppmanas kvinnor att berätta om de sexuella övergrepp de utsatts för.

 

”V är en del av samhället”
Sedan kampanjen startade har ett flertal män i den svenska offentligheten pekats ut och polisanmälts för begångna sexövergrepp eller våldtäkter.
– Det är mycket allvarligt när något sådant här sker. Samtidigt är Vänsterpartiet en del av samhället och ingen isolerad ö. Det är klart att beteenden som finns i resten av samhället även kan finnas hos oss, säger Gedin till TT.
Hanna Gedin säger även till TT att fallet är det enda liknande inom partiet som hon känner till. Dessutom meddelar hon nu att partiet ska stärka det internfeministiska arbetet.
– Det rör en specifik händelse, vid ett tillfälle. Det kan vara något som faller inom ramen för sexuellt ofredande, säger Gedin till TT. Vänsterpartiet driver en uttalat feministisk politik – och vill bland annat se en lagstiftning som gör sex utan samtycke olagligt.

 

Lyfter skolan och förskolans ansvar
I torsdags förra veckan publicerade Vänsterpartiets feministiska talesperson Rossana Dinamarca tillsammans med utbildningspolitiska talespersonen Daniel Riazat en debattartikel med anledning av kampanjen #metoo. I den lyfte man skolan och förskolans ansvar för att få stopp på övergreppen mot barn. ”Genom kampanjen #metoo har strålkastarljuset ännu en gång avslöjat strukturerna bakom sexuella trakasserier och övergrepp. Den här gången måste förändringen vara på riktigt” skrev de båda partiföreträdarna.
Den utpekade mannen har tidigare varit verksam på hög nivå inom Vänsterpartiet, men har i dag inga förtroendeuppdrag. Flamman har sökt den polisanmälda mannen. Han har på tisdagskvällen inte återkommit. Förundersökningen lades ned på tisdagen.

  • #metoo
  • Sexuella trakasserier
  • Vänsterparitet

Inrikes