Ledare

Vänsterreformer i ett hav av högerpolitik

I sitt inledningstal på kongressen gjorde Jonas Sjöstedt klart att V är det enda vänsterpartiet i svensk politik. Det är ju smärtsamt sant. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Ledare

I det senaste avsnittet av Sveriges Radios podd Det politiska spelet (9/2, 2018) menade inrikespolitiske kommentatorn Tomas Ramberg att det är ologiskt att Vänsterpartiet har haft ett så stort inflytande över politiken. Det är en tydlig majoritet för högerpolitik i riksdagen och ändå har Vänsterpartiet enligt egen utsago fått igenom 80 V-märkta reformer.

Tomas Ramberg har naturligtvis rätt. I ett politiskt klimat där alla partier följer efter SD högerut är det smått otroligt att ett ganska litet vänsterparti står i centrum och påverkar politiken. Men vad det också visar är att det spelar roll vilken politik man för. Utan ett vänsterparti som drar Socialdemokraterna i vänsterarmen hade regeringens politik varit ännu värre.

I sitt inledningstal på kongressen gjorde Jonas Sjöstedt klart att V är det enda vänsterpartiet i svensk politik. Det är ju smärtsamt sant. I valrörelsen kommer V bli en liten ö av progressiva reformer som stopp för vinster i välfärden, gratis tandvård, slopad karensdag, återförstatligande av apoteket, reformerat pensionssystem, höjda kapitalskatter och sex timmars arbetsdag. Viktiga progressiva reformer som kommer stå mot – ja vad? Fler poliser, marknadshyror och större rut-avdrag?

Sextimmarsdagen skulle kunna vara en systemförändrande fråga som kan omdana arbetslivet som vi känner det i dag

I ett läge där S och M följer SD i sin iver att söka tillintetgöra partiets lockelse för väljarna, så förflyttas naturligtvis hela det politiska landskapet höger ut. Frågan är hur man bryter det? Hur man får debatten att handla om vänster mot höger och mindre om ”svenska värderingar” och hårdare straff? Jo, för att kunna göra det måste man vara agendasättande (som partiet lyckades vara med frågan om vinster i välfärden) och genom att lyfta frågor som högern tvingas förhålla sig till eftersom stödet för dem är så stort.

Sextimmarsdagen skulle kunna vara en sådan systemförändrande fråga som kan omdana arbetslivet som vi känner det i dag. Men vad mer finns det att hålla i för det enda socialistiska partiet i riksdagen?
Missförstå mig rätt. Jämlikhet (som är huvudordet i kommunikationen från partiet just nu) är viktigt. Det är centralt att reparera de delar av välfärdssamhället som borgerligheten med hjälp av S rivit ner. Men för att förändra på lång sikt krävs systemförändringar som går längre än ”kapitalism med ett mänskligt ansikte”.

På kort sikt så är det bra med en valrörelse som kan innehålla lite av varje och där V triangulerar och följer efter S för att kunna ta fler S-väljare och på det viset växer och får mer inflytande. Men för att kunna skapa entusiasm både i och utanför partiet så får man inte glömma bort visionen och det långsiktiga målet om ett helt annat samhälle.

  • #val2018
  • #vkongresd
  • inrikespolitik
  • Jonas Sjöstedt
  • valrörelse
  • vänsterpartiet

Ledare