Utrikes

Grekland

Vänsterrörelsen kräver avgångar efter tågolycka: ”Varningarna avfärdades”

Erik Edman. Greklands premiärminister Kyrakos Mistotakis besöker platsen för den tågolycka som skakar landet. Foto: Dimtiris Papamitsos/AP/TT, privat.

Diem 25 menar att politiker på båda sidor av den politiska skalan är medskyldiga till den åtstramningspolitik som ligger bakom olyckan.

Utrikes

Tågolyckan i Grekland var oundviklig – och är effekten av den extrema privatisering som landet har genomgått sedan den ekonomiska krisen för tio år sedan. Det säger Erik Edman, ledare för vänsterpartiet Diem 25 till Flamman. Nu kräver han att inte bara premiärminister Kyrakos Mistotakis, utan även ledarna för oppositionspartierna Syriza och Pasok, avgår.

– Politiker och hela partier har omfamnat privatiseringarna och knäböjer inför dogmen om permanent åtstramning utan att tveka, säger han till Flamman.

Diem 25, en paneuropeisk rörelse grundad av bland annat den grekiske ekonomen och före detta finansministern Ganis Varoufakis, vill nu se en partiöverskridande utredning av vad Erik Edman kallar de ”djupgående orsakerna” till tågolyckan och ett möjligt återförstatligande av järnvägen.

– Det här är resultatet av att den enda lukrativa delen av järnvägen – transporterna – privatiserats, medan skötsel och underhåll är den permanent bankrutta grekiska regeringens ansvar.

Greklands statliga tågbolag Train OSE såldes 2016 till det italienska företaget FSI för 45 miljoner euro, ett pris som många bedömare ansåg låg långt under det verkliga värdet. Försäljningen var en del av det åtstramningspaket som den så kallade Trojkan infört i utbyte mot fortsatta lån för Greklands krisande ekonomi.

– Järnvägsarbetare har varnat i åratal för att en olycka var oundviklig, men varningarna avfärdades med en axelryckning. Och här är vi nu, säger Erik Edman.

    Utrikes