Utrikes

Vänsterseger i Chiles presidentval

Gabriel Boric tackar väljarna under sitt segertal. Foto: Matias Delacroix/AP/TT.

Valet mellan en Pinochet-anhängare och en vänsterkandidat slutade med en stor seger för den senare. Gabriel Boric blir nu den yngste presidenten någonsin i Chile.

Utrikes

Natten till måndag hölls den andra valomgången i Chiles presidentval. Den blott 35-årige kandidaten för partiet Frente Amplio och vänsteralliansen Apruebo Dignidad, Gabriel Boric, vann övertygande med över 55 procent av rösterna. Det är tio procentenheter mer än den högerextreme Pinochet-anhängaren José Antonio Kast, som vann den första omgången. Boric blir därmed den yngste presidenten någonsin i Chile.

– Tiden som väntar oss kommer att bli svår, sade han under sitt segertal i huvudstaden Santiago, och upprepade de tre orden:

– Rättvisa, sanning och respekt!

Boric blev känd som en ledare för studentprotesterna mot det privatiserade utbildningsväsendet för tio år sedan. Sedan dess har hann suttit i parlamentet i två mandatperioder. Efter protestvågen som inleddes 2019 framträdde Boric som en av många vänsterkandidater till presidentposten. Tidigare i år ledde vänstern stort i opinionsmätningarna, med kommunistpartiets kandidat i spetsen.

Boric’ seger markerar kulmen på den protestvåg mot social ojämlikhet som inleddes 2019 och som ledde fram till en folkomröstning om tillsättningen av en konstituerande församling som ska ta fram en ny grundlag. Den kommer att inleda sitt arbete i vår och kommer också att domineras av vänsterlistor.

Med Boric’ seger blir Chile det senaste latinamerikanska landet att gå till vänster och därmed bryta den högervåg som har präglat kontinenten de senaste åren. För två veckor sedan valde till exempel Honduras en vänsterpresident och i våras fick Peru sin första vänsterpresident någonsin.

 

 

  • Chile
  • Gabriel Boric

Utrikes