”Är vi på väg in i en tid då vänstersossarna snart springer förbi vänsterns parlamentariska gren i ytterfilen?”. Det frågar sig Flammans chefredaktör Anna Herdy lite oroligt mot bakgrund av en text av Aftonbladets politiske chefredaktör Karin Pettersson (i Flamman 17/2017).
Den sorgliga sanningen är att när det gäller ekonomisk politik har det redan skett. Inte bara S-märkta ledarskribenter utan flertalet LO-förbund och många mittensossar står i dag för en mer progressiv syn på ekonomi och offentliga finanser än Vänsterpartiet.
Inför den senaste S-kongressen hade Skånes socialdemokrater, uppbackade av flera fackförbund, motionerat mot kravet på överskott i de offentliga finanserna och för en klassisk socialdemokratisk politik som tillåter lånefinansiering av viktiga investeringar. Men mot sig har de numera inte bara finansminister Magdalena Andersson utan även Vänsterpartiets Ullla Andersson.
Två vänsterpartier i Europa har ställt sig bakom målsättningen att de offentliga finanserna ska visa överskott. Det ena är grekiska Syriza som med kniven på strupen tvingats till det av EU. Det andra är svenska Vänsterpartiet som i höstas alldeles frivilligt anslöt sig till de nya budgetregler som allianspartierna och regeringen kommit överens om. Dessa kräver att offentlig sektor ska visa ett överskott på cirka 15 miljarder kronor per år. Samtidigt förblir dörren låst och reglad för att låna till investeringar.
Övriga vänsterpartier i Europa står för en politik liknande den som förtjänstfullt presenterades i artikeln ”Totalrenovera Sverige” i Flamman den 6 april (nr. 14/2017). Den gemensamma nämnaren är att EU:s budgetkrav får förödande följder och att massarbetslöshet, otrygghet och nödvändig klimatomställning gör det rationellt och förnuftigt att låna till förnybar energi, bostäder och infrastruktur.
Flammans ledarredaktion kritiserar med rätta regeringens och Vänsterpartiets budgetar för att vara för återhållsamma. ”Investeringarna måste öka, arbetslösheten måste ner och hålen i välfärden måste skyndsamt täppas igen”, är rådet för framtiden. Men det är en kritik som brister i trovärdighet så länge samma ledarredaktion inte med ett ord vågar eller vill kritisera att Vänsterpartiet ställt sig bakom ett överskottsmål som gör en sådan budgetpolitik omöjlig.
De nya budgetreglerna ska gälla fram till 2026. Så om Vänsterpartiets ledning inte kan pressas att lämna överenskommelsen om överskott i offentliga finanser får nog Flammans ledarredaktion ställa in sig på att partiets ekonomiska politik det kommande decenniet förblir försynt och försiktig. I alla fall jämfört med den politik Skånes socialdemokrater förordar.
Läs Flammans chefredaktör Anna Herdys svar här.