Opinion

Vapen göder krig, krig ger oss flyktingar

BEA Systems Bofors i Karlskoga som är ett av Sveriges vapenföretag, säljer denna artilleripjäs vid namn Archer. Bilden är från 2015. Foto: Thomas Sattermann/BAE Systems Bofors.

Carl Blom tror att ekvationen är enkel. Begränsa vapenförsäljningen från Sverige så gör även vårt land något för att minska antalet människor som måste fly krig och förödelse.

Opinion

 

Staten ska ha våldsmonopol. Detta är ett monopol vi, folket, ger dem i utbyte mot att de garanterar oss säkerhet. I dagarna fick Ulf Kristerssons parti Moderaterna den lysande idén att förbjuda våldsbejakande grupper, såsom Nordiska Motståndsrörelsen. Likt ett tiggeriförbud så kommer politikerna i vanlig ordning att aktivt slåss mot symtom, aldrig sjukdomar. Det handlar aldrig om att försöka att gå till roten med problemet, utan enbart om att göra kosmetiska förändringar för att ge väljarna en uppfattning om att partiet är handlingskraftigt. Jag vill dock påstå att det finns ett par privata företag som behöver bekämpas om det är så att Moderaterna på riktigt vill försvaga Nordiska Motståndsrörelsen.

Nordiska Motståndsrörelsen och högern i dag, såsom Afs, SD (M?) verkar ha stora bekymmer med det här med invandring. Här har jag, en person i vänstern, ett enkelt förslag: Begränsa statens våldsmonopol till att enbart gälla våld via polisiär och militär makt. Med andra ord, om partnerna vill minska flyktingströmmar så kan de börja med att förbjuda några företag exempelvis: Bofors och SAAB (och ytterligare 40 aktiva exportörer), och all den vapentillverkning som i dag sker i Sverige.

Tittar vi på dagens flyktingströmmar så är Irak, Afghanistan och Syrien tre länder som det är vanligt att folk kommer från. Vad är då vår koppling till dessa tre förutom vår militära närvaro i vissa av dem?

Kopplingen är denna: Sverige har inte slutat sälja vapen till USA, inte ens när de invaderade Irak, trots våra tydliga regler. Konstigt nog är vår gamla parhäst USA också det land som bombade sönder Irak ett par gånger, Afghanistan och nu är väldigt aktiva med att skapa flyktingströmmar i Syrien. Det finns möjlighet att göra vår del för minskade flyktingströmmar. Vi kan sluta hjälpa dem som skapar flyktingströmmar. Vi kan gå till roten av problemet.

Någonstans är jag så naiv att jag tror ekvationen är enkel. Vapen är en förutsättning för krig, krig är en förutsättning för att skapa krigsflyktingar.

Om något parti verkligen ville stävja högerns popularitet och på samma gång skapa en säkrare värld så kan de inte skapa fred genom att bara knäppa med fingrarna. Men de kan göra sitt, de kan dra sitt strå till stacken, och det är genom att förbjuda vapenproduktion i Sverige.

För vad blir staten annat än vapenförsäljare till länder som för aktiva krig? Hur ska Kristersson lyckas förbjuda den våldsbejakande gruppen som kallas staten? En stat som Ulla Hoffman nämner i Flamman (nr. 27/2018) sålde vapen för 11 miljarder kronor förra året. Vad gör dessa 11 miljarder kronor för nytta? Vi måste först se till att de flesta storbolag inte betalar bolagsskatt i Sverige längre, eller extremt lite. Så vi ser inga intäkter med denna försäljning. Finns då andra fördelar? Vi kan inte precis se en miljömässig fördel med vapenförsäljning. Dagens vapen använder också en hel del begränsade mineraler, såsom kobolt, även det skadligt eftersom dessa mineraler kan användas till annat än att spränga människor i bitar. Jag har med andra ord svårt att se vad Sverige tjänar på att sälja vapen. 11 miljarder kronor. Tänk om vi sålde solceller för 11 miljarder kronor varje år. Tänk om vi anställde lärare och sjuksköterskor för 11 miljarder kronor varje år. Tänk om vi tog alla vapenforskare och bad dem forska på infrastruktur, medicin, och energi. Ja, det skulle jag vilja säga till staten: Tänk om.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • våldsmonopol
  • vapenexport

Opinion