Kultur

Var ett socialistiskt USA någonsin möjligt?

Bakom masken. ”Jag besegrade socialisten! Det är därför jag är nominerad!”, sade Demokraternas presidentkandidat Joe Biden nyligen när han försvarade sig mot anklagelser om att förespråka någon sorts vänsterpolitik. Foto: Julio Cortez/AP/TT.

I det amerikanska presidentvalet tävlar kandidaterna om vem som kan profilera sig som den främste antisocialisten. Var ett annat USA någonsin möjligt? Flamman har rest 130 år tillbaka till framtiden med den socialistiska science fiction-romanen Looking backward. 

Kultur

I Edward Bellamys utopiska framtids­roman Looking backward får vi möta den unge, förmögne Bostonbon Julian West som lever ett i stort sett lyckligt liv, med ett enda undantag; han har svårt att sova. Till sin hjälp anlitar West en fram­stående magnetisör som lyckas söva ned honom så djupt att han inte vaknar förrän drygt hundra år senare – år 2000.
Det är en högst annorlunda värld Julian West vaknar upp till. Han befinner sig plötsligt i det klasslösa USA. Som bort­blåsta är Bostons stinkande fattig­kvarter och sociala misär. I stället får West lära sig att det i det nya sam­hället inte längre existerar några pengar, utan alla med­borgare bär med sig ett kort med ”krediter”, efter­som landets BNP fördelas jämnt mellan alla med­borgare. De gamla fängelserna är jämnade med marken och hela världens befolkning ingår i en enda stor ”industriell armé”. West får naturligtvis också beskåda de tekniska fram­steg som hör 2000-­­talet till. År 2000 kan till exempel varje med­borgare öppna locket till ett rör och lyssna på livs levande musik – i sitt eget hem!

Looking backward publicerades första gången 1888, en tid av enorma klass­mot­sättningar under den tidiga amerikanska kapitalismen, och en socialistisk framtids­vision skulle visa sig vara exakt rätt bok i exakt rätt tid. Den blev rentav en av 1800-talets mest sålda böcker och gavs ut i miljon­tals exemplar, över­satt till ett tjugo­tal språk. Bara några år efter publicering rankades Bellamys roman som USA:s tredje mest sålda bok genom tiderna, betydligt mer spridd än något av Karl Marx verk i landet.

Två år efter dess ursprungliga publicering hade det bildats 160 ”Bellamy-klubbar” landet över med syfte att diskutera och sprida de idéer som målades upp i boken. En av dem som lät sig inspireras av boken var Axel Danielsson, författare till Social­­demokraternas första parti­­program och grundare av tidningen Arbetet. Danielsson skrev även en egen framtidsvision i Bellamys anda som gick som följetong i Arbetet 1891. Handlingen är förflyttad till Malmö år 1940 men annars känns det mesta igen från Looking backward.

Under sommaren har vi sett de största strejkerna och gatu­protesterna i USA:s moderna historia. En färsk undersökning i The Guardian visar att 40 procent av amerikanerna skulle föredra att leva i ett socialistiskt samhälle framför dagens system. Bland unga var siffran nästan hälften. Kanske är det dags att höja ögonen från det fars­artade president­valet och anlägga en mer utopisk vision? Kanske är det dags att blicka bakåt mot framtiden?

  • Edward Bellamy
  • Looking backward

Kultur