Opinion

Våra svenska skogar står till tjänst, Norge!

Den svenska skogen har lagrat koldioxid i tiotusentals år. Varför inte låta den fortsätta med det?

Teknikoptimisterna i Norge tycks ha glömt bort vår äldsta, och bästa, metod för att lagra koldioxid.

Opinion

Man tar sig för pannan. Nu vill vårt västra grannland förmå Sverige och andra länder att leverera koldioxid till dem för lagring nere under havsbotten, där olja tidigare pumpats upp.

Planen är att flytande koldioxid ska levereras från övriga Europa med fartyg, som än så länge går på fossil olja. Sveriges värsting bland utsläppare, Preem, är intresserat av att ansluta sig till det norska projektet och Energimyndigheten (alltså vi skattebetalare) skall satsa miljoner i stödpengar.

Metoden är nämligen så dyr och energikrävande att man måste få stöd utifrån för att det ska bli lönsamt. Norge, som har blivit världens rikaste land genom att pumpa upp olja och verksamt bidragit till den klimatförändring vi nu skyndsamt måste tackla, ser en ny affärsidé nu när oljeepoken verkar gå mot sitt slut.

Men det finns en annan metod för koldioxidinfångning. Den har naturen själv uppfunnit och bjudit på utan stora omkostnader. Våra svenska skogar står till tjänst. Varsamt skogsbruk och nyplantering övertrumfar alla högteknologiska, extremt dyra metoder för koldioxidlagring. Att bygga trähus är ett suveränt sätt att binda koldioxid. Satsa pengarna på fortsatt utveckling av svensk träförädling i stället.

  • Klimat
  • koldioxid
  • norge
  • olja
  • skog

Opinion