Ledare

Våra terrorister – vårt ansvar

Hemmagjord. Den svenske IS-krigaren Michael Skråmo greps i förra veckan i Syrien. Foto: Privat.

De svenskar som stridit för IS i Syrien är just svenska, och ska straffas i Sverige. Att i stället dra in deras medborgarskap är både fegt och ansvarslöst.

Ledare

Precis som Anna Herdy tidigare har skrivit i Flamman (nr. 9/2019) vill ingen dalta med IS. Tvärtom: vill man göra ett populistiskt utspel passar man nuförtiden på att göra det specifikt i relation till IS-terrorister. Ett exempel på det är de moderater och liberala ledarskribenter som säger sig vilja dra in svenska IS-terroristers medborgarskap. ”Det skulle ha en avskräckande effekt”, påstår polischefen Erik Nord i en intervju i P1 Morgon. Det är en idé som är så korkad att det inte borde förvåna någon att britterna redan har testat den.

I Storbritannien har en debatt om indraget medborgarskap dominerat medielandskapet de senaste veckorna. Shamima Begum, då en brittisk femtonåring, reste för några år sedan till Syrien för att ansluta sig till IS. Efter att ha förlorat flera barn vill hon nu som nittonåring återvända till England, men har fått sitt medborgarskap indraget av de konservativa. Eftersom hennes föräldrar har bangladeshiskt medborgarskap, och eftersom hon själv därför kan ansöka om ett likadant, menar man att hon inte blir statslös. (Hon har själv aldrig besökt Bangladesh.) I veckorna dog Shamina Begums tredje barn, en tre veckor gammal son, i ett flyktingläger.

Att Begum fick medborgarskapet indraget ledde alltså till att hennes bebis dog. Det var ett barn som varje rättänkande person borde begripa inte bar ansvar för sin mors handlingar. Men det väcker också frågan: vad blir egentligen konsekvenserna av att vissa medborgare straffas med indraget medborgarskap? Med ”vissa medborgare” åsyftas givetvis medborgare med invandrarbakgrund, och särskilt svenska muslimer, som alltid är först att misstänkliggöras. För de svenska fascisterna som slogs i Ukraina, som vapentränar eller attackerar flyktingförläggningar räcker tydligen lagstiftningen vi redan har.

Det är en idé som är så korkad att det inte borde förvåna någon att britterna redan har testat den

I praktiken skulle möjligheten att dra in medborgarskap innebära att vi får en lagstiftning som urskiljer svenskar från svenskar med invandrarbakgrund, då de senare när de utför vissa handlingar eller fattar vissa beslut, upphör att vara svenskar och blir främmande, andra, de som aldrig riktigt kommer att tillhöra nationen. Effekten blir inte avskräckande, utan bekräftar bara idén om att man som person med bakgrund i ett annat land i Sverige aldrig kan bli lika svensk som svenskarna. Medborgarskapet, även för de som är födda här, blir villkorat.

Men precis som Shamima Begum och hennes bebis är britter är de svenska IS-terroristerna just svenska. Oavsett hur vi agerar är de produkter av det svenska samhället: det är här de lever, formas, fattar beslutet att resa. Därför blir det också Sveriges plikt att straffa dem. Att avsäga sig ansvaret, att överlämna dem till andra länder, är fegt. Om vi kan döma svenskar för folkmordet i Rwanda kan vi döma svenskar för mord och terrorbrott i Syrien.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • IS
  • IS-krigare
  • syrien
  • terrorism

Ledare