Rörelsen

Socialistiskt forum

Varför får Sverigedemokraterna bestämma om Socialistiskt Forum?

Bokbord på Socialistiskt forum 2006. Foto: Bertil Ericson/TT.

Rörelsen

Höstens Socialistiskt Forum i ABF-huset började bra. Efter en härlig förmiddag med intressanta föreläsningar om migrantarbetarnas villkor och Katalys valanalys så gick vi i vimlet förbi en ensam äldre man vid ett bord, till synes undanstoppad från resten av arrangemanget. På frågan om vem han var så svarade han att han var med i Svensk-kubanska föreningen och att han för ABF inte fick sitta med de andra bokborden. Anledningen?

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson hade uppmärksammat och ifrågasatt föreningens deltagande under konferensen i ett inlägg på Twitter, och ABF svarade då med att ta bort deras bokbord, deras namn från arrangörslistan och dagsscheman.

Simon Hansson, verksamhetschef för folkbildningen på ABF fick tillfälle att förklara sitt agerande för oss som var där. Man pratade om ett internt policydokument med strikta regler, om hur detta dokument är det som håller ickedemokratiska organisationer som till exempel Sverigedemokraterna utanför ABF:s arrangemang. Sverigedemokraternas uppmärksammande om Svensk-kubanska föreningens delaktighet resulterade i att de ströks från arrangörslistan och man hänvisade som ursäkt till detta policydokument. Han menar att ABF konstant granskar sina arrangemang så att de ligger i linje med denna policy, och den här gången var det Sverigedemokraternas notis som gjorde att man fattade beslutet.

Fråga oss inte vad som är värst: att man med de orden likställer Svensk-kubanska föreningen med de fascistiska Sverigedemokraterna, eller att man tillåter Sverigedemokraterna att aktivt påverka innehållet i arbetarrörelsens viktigaste undervisningsorgan ABF.

Mannen från Svensk-kubanska föreningen berättade att ABF ändå ville att han skulle hålla sitt föredrag, men man ändrade namnet på föreläsningen från ”Vad kan vi lära oss av Kuba?” till ”Perspektiv på Kubas omställning till ekologisk hållbarhet” och arrangör blev i stället ABF själva. Mannen kunde med glädje meddela att föreläsningen var fullsatt. Men det var inte helt utan sorg i hjärtat han fortsatte med besviken röst och förklarade att han tidigare upplevt att man alltid haft bra samarbete med ABF. Han kallade sig själv en rebell, och satte upp ett eget utrymme med böcker på andra våningen. Hans solidaritet och kamratskap med det kubanska folket vägde tyngre än ABF:s policydokument.

Det är oacceptabelt att högern ska få påverka vänsterrörelsen. Vi måste äga våra egna evenemang utan att låta oss påverkas av högerns anklagningar och burop. På samma sätt som Kuba stolt står emot imperialismen och USA:s illegala blockad, måste vi stå emot högern här i Sverige. Annars är arbetarrörelsen förlorad till fascismen.

Sebastian Nygren, Nathalie Söderberg & Helena Harilena Andersson Tsiamanis är medlemmar i Vänsterpartiet Eskilstuna.

    Opinion