Nyheter

Analys

Världspolisen är tillbaka i Vita huset

Joe Biden lysnar på sin blivande utrikesminister Antony Blinken under ett tal på The Queen theater den 24 november.. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

Joe Biden har börjat sätta ihop sin regering. Hittills tyder utnämningarna på att nästa amerikanska regering kommer att gå tillbaka till militära interventioner utomlands och expansiv finanspolitik på hemmaplan.

Nyheter

 

Utrikesminister • Antony Blinken
Blinken har jobbat för Biden i olika roller under lång tid. Han var en del av Bill Clintons personal i Vita huset och rådgivare till Barack Obama och Biden innan han utsågs till vice utrikesminister av Obama 2014. Han kan beskrivas som en klassisk liberal hök. Till skillnad från Biden var han för Nato-interventionen i Libyen 2011, han stödjer USA:s del­tagande i kriget mot Jemen och han ångrar att USA inte gick in militärt i Syrien 2013. Tillsammans med Avril Haines, som utnämnts till chef för nationell under­rättelse, och Michèle Flournoy, som väntas bli försvars­minister, grundade han även konsultfirman Westexec Advisors som arbetar på uppdrag för olika vapenföretag. Med Antony Blinken vid rodret kan världen vänta sig amerikanskt ledar­skap i form av en rad nya ”humanitära interventioner” de kommande fyra åren.

 

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

Chef för nationell underrättelse • Avril Haines
Den kanske mest problematiska utnämningen är Avril Haines. Hon var tidigare vice-chef för underrättelse­tjänsten CIA och stödde helhjärtat Trumps utnämning av Gina Haspel till chef för myndigheten 2018 – Haspel skötte de hemliga fängelser där terrorist­anklagade fångar torterades under George W. Bushs presidentskap. Haines hade en nyckel­roll i utformandet av Obamas drönarprogram, som har lett till ett oöver­skådligt antal civila döds­fall världen över. Hon har även arbetat för det kontroversiella datamining-­företaget Palantir som användes av Trumps regering för alltifrån över­vakning av medborgare till internering av migranter. Haines roll i företaget är okänd och som tidningen The Intercept rapporterat har hon strukit referensen från sitt CV sedan hon utsågs av Biden.

 

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

FN-ambassadör • Linda Thomas-Greenfield
Som diplomat var Thomas-Greenfield tidigare ambassadör i Liberia och ansvarig för Afrika i utrikes­departementet under Barack Obama innan hon fick sparken av Trump 2017. Efter att ha lämnat regeringen blev hon vice ordförande för Albright Stonebridge Group, en hemlighetsfull ”global strategifirma” som grundades av den tidigare utrikes­ministern Madeleine Albright. Thomas-Greenfield har inte redovisat sina finansiärer.

 

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

Nationell säkerhetsrådgivare •  Jake Sullivan
Sullivan var tidigare Bidens säkerhets­rådgivare under dennes tid som vicepresident. Han har också arbetat för tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace som tagit emot pengar från såväl vapen­företag som amerikanska flygvapnet och Pentagon, och som argumenterar för att USA bör hålla en hög försvars­­budget även i fredstid.

 

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT.

Finansminister • Janet Yellen
Barack Obamas förra centralbankschef Janet Yellen är ett relativt progressivt val av finansminister. Hon har för ovanlighetens skull inget förflutet på Wall Street, utan kommer från den ny-keynesianska Tobin-skolan av national­ekonomer. Detta innebär att hon inte är någon inflationshök utan ser full sysselsättning som den ekonomiska politikens övergripande mål. Hon är inte främmande för underskotts­finansiering och har krävt hårdare bank­regleringar. Det ska dock nämnas att Yellen tidigare även har talat om behovet av åtstramningar och nedskärningar i det sociala skyddsnätet. Men av allt att döma lär hon inte ha några problem med att bryta mot den ortodoxa finanspolitikens heliga regler för att hantera den rådande arbetslöshetskrisen i USA.

 

    Nytt