Nyheter

Varoufakis attackerad och misshandlad

Gianis Varoufakis. Foto: Alberto Pezzali/TT/AP.

Tidigare grekiske finansministern fick näsa och revben brutna av ”gangsters”.

Nyheter

På fredagskvällen attackerades och misshandlades den tidigare finansministern och vänsterpolitikern Gianis Varoufakis av maskerade män i centrala Aten. Männen tog sig in på den restaurang där Varoufakis befann sig tillsammans med representanter från runtom Europa för hans paneuropeiska rörelse Diem25, och anklagade honom för att ha sålt ut landet till ”trojkan” 2015 – trots att det var premiärminister Alexis Tsipras som skrev under avtalet i Bryssel.

När den tidigare finansministern försökte resonera med dem började de misshandla honom samtidigt som de filmade händelsen. Varoufakis fick bland annat sin näsa och flera revben brutna. Männens identitet är fortfarande okänd.

– De var inte anarkister, vänstermänniskor, kommunister eller medlemmar av någon rörelse. De var (och såg ut som) betalda gangsters, som felaktigt spred lögnen att jag skulle ha sålt mig till trojkan. Vi kommer inte låta dem splittra oss, skrev Varoufakis på Twitter på lördagen.

Det mesta tyder dock på att angriparna tillhör det utomparlamentariska ”svarta blocket”. Strax efter attacken greps en 17-årig gärningsman som tillhör denna grupp. Hur kopplingarna mellan gärningsmännen och andra eventuella politiska aktörer ser ut återstår att utredas.

  • Grekland
  • Yanis Varoufakis

Nytt