Krönika

Vårt älskade USA

Krönika

Varför är unga vänsteraktivister kritiska mot USAs regering? På grund av krigen? Åh nej, det är egentligen USA:s kultur och folk vi hatar. Det konstaterar den så kallade historieprofessorn Kim Salomon i en artikel i Svenska Dagbladet (26/3): ”Synen på USA bygger på en ryggradsreflex”.
Han refererar till Andrei S Markovits, statsvetare vid University of Michigan, som i sin nya bok Uncouth Nation: Why Europe Dislikes America ”visar att kritiken av amerikansk utrikespolitik bygger på schablonföreställningar om omogna och lättpåverkade amerikaner. Historielöshet, vräkiga bilar, pråliga smycken, platinablont hår och kitschigt glitter blir för västeuropéer en bekräftelse på amerikansk ytlighet, andefattigdom och smaklöshet som i sin tur kopplas samman med USA:s agerande på den internationella arenan.”

För det svenska folket har USA alltid representerat drömmen om något friare och bättre. Överklassen har föredragit Tyskland. Under den svenska Vietnam-rörelsens första år var det största pedagogiska problemet att få folk att förstå att USA kunde göra dåliga saker.
Under 1800-talet gav vi våra bästa söner och döttrar USA. De allra modigaste frireligiösa fattigbönder som fördrevs från Sverige för att de vägrade underkasta sig kyrkans dogmer. Och senare de allra radikalaste arbetarna som svartlistats för att de strejkat.
Talet om vårt hat mot USA:s kultur är absurt. USA är vårt kulturella hemland, på gott och på ont. Majoriteten av alla filmer som produceras i Hollywood är visserligen skräp. Men nästan alla världens bra filmer produceras också i USA. För oss som ogillar krig hade det varit betydligt skönare om massmorden, tortyren och den religiöst fundamentalistiska hetspropagandan utfördes av folk som inte var så lika oss själva.

Lyckligtvis finns det ett annat USA. Istället för att läsa obildade statsvetare från University of Michigan kan man till exempel läsa den nyutkomna boken “Letters from Young Activists: Today’s Rebels Speak Out”
En antologi med texter från unga vänstermänniskor: antikrigsaktivister, feminister, fackföreningskämpar, hbt-aktivister, antirasister. En riktigt bra bok som går går att köpa för en knapp hundring på Amazon. Det vill säga på internet. En annan bra grej som kommer från USA.