Ledare

Vem äger berättelsen om ”friheten”?

Bild från Capitol Hill i Washington, USA. Foto: Mark Earthy/SCANPIX/TT

Myten om att högern är frihetens försvarare cirkulerar fortfarande. Därför måste vänstern prata mer om vilken politik som ökar människors frihet.

Ledare

 

Vad tänker du på när du hör ordet frihet? Vad krävs för att människor ska kunna leva så fria liv som möjligt? Vilken politik ökar människors frihet och vilken gör det inte? Fortfarande får USA ofta stå som kulturell och politisk symbol för friheten. Men finns det inte egentligen i socialdemokratiska Skandinavien mer utrymme för ett fritt liv?

Frågorna ställs av den norske författaren och journalisten Magnus Marsdal i hans nya bok Frihetens mødre (Forlaget oktober, 2018).

Marsdal är chef för vänster-tankesmedjan Manifest. Hans gammelmormors syster Lina emigrerade till USA på 1920-talet. Gammelmormor Sanna stannade i Norge. I boken följer vi Lina och Sanna och deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn – Marsdal jämför de två släktgrenarna för att diskutera och ta reda på i vilket av de två länderna som friheten står starkast. Är Linas ättlingar i The Land of the Free friare att leva det liv de önskar än Sannas ättlingar i socialdemokratiska Norge?

Marsdals slutsats är inte överraskande för Flamman-läsare. Den socialdemokratiska välfärdsstaten är förutsättningen för att Linas barnbarnsbarn kan göra flera och helt andra val än hon själv. Född in i en fattig familj hade hon få, om inga, möjligheter att välja öde och riktning i livet. Hennes barnbarnsbarn föds in i välfärdsstaten. De får utbildning, sjukpenning, föräldraledighet och semester, oberoende av familjens klasstillhörighet. Ett friare liv, skulle man kunna säga.

Är Linas ättlingar i The Land of the Free friare att leva det liv de önskar än Sannas ättlingar i socialdemokratiska Norge?

Sannas ättlingar går det också ganska bra för, men de får kämpa hårdare. Hennes barnbarnsbarn har ingen rätt till semester. De av ättlingarna som inte har fått ett arbete med tillräckligt goda förmåner har inte råd att bli sjuka. Marsdals bok berättar att hundratusentals amerikaner är skuldslavar efter livsnödvändiga operationer.

Mycket av detta är gamla nyheter för vänstermänniskor. Boken lyfter dock en fråga som vi inom vänstern borde lägga mer tid på: begreppet ”frihet” och dess status och betydelse i människors medvetande. Sannas ättlingar känner sig nämligen friare än Linas. De är övertygade om att de lever i frihetens land. I Linas hemland Norge minskar stödet till socialdemokratin – bland annat till Fremskrittspartiets fördel, partiet som vill ha ”Frihet til folk flest” och ser Ronald Reagan som en stor förebild.

Frihetens väsen kan tolkas på många olika sätt. Den dominerande politiska idén om vilken och vems politik som är frihetens politik, bör och kan utmanas. Politik handlar också om kampen om folks medvetande, vilka idéer som sprids, vilka som fäster sig, vilka som överlever årtionde efter årtionde. I Marsdals läsvärda bok får vi veta att Ronald Reagan är den amerikanska president som har använt ordet ”frihet” offentligt flest gånger. Kanske är det dags för vänstern att ta upp kampen?

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Frihet
  • Skandinavien
  • vänstern

Ledare