Opinion

Vem ställer sig upp i riksdagen?

AP/TT.

Vi gör inte tillräckligt för att stoppa klimatkatastrofen. Vem blir först att ställa sig upp i riksdagen och påpeka det uppenbara?

Opinion

Hur många gånger har vi hört att mänskligheten aldrig haft det bättre än nu? Det är säkert sant, men det är inte hela sanningen. Om människor hade insett att vi befinner oss i samma situation som Titanic gjorde, då den högtidsklädda eliten förfarande satt i restaurangen och njöt av gourmetmat, skämtade och trivdes i gott sällskap, utan att veta att flera av fartygets skott höll på att vattenfyllas som ett resultat av ett vasst isberg, hade de då fortsatt sin middag?

Den tragikomiska situationen på Titanic är skrämmande lik världsläget. Biodiversiteten minskar i rekordfart, världens naturresurser töms snabbt, markförstöringen accelererar, fysisk och psykisk ohälsa skenar och samhället är ytterst känsligt för störningar i elförsörjning, matleveranser, internet och fordonsbränsle. Dessa utmaningar är dessutom bara toppen på isberget. Samtidigt lever de flesta människor i rika länder lyxliv med flotta bilar, utlandssemestrar, luxuösa hus och hög konsumtion, ofta på bekostnad av de fattiga ländernas befolkning.

De diskussioner och åtgärder som nu ligger på politikers förhandlingsbord för att skapa en hållbar planet är inte i närheten av de som fartygskaptenen på Titanic tvingades meddela personal och passagerare. Politiker verkar inte förstå allvaret, vilket känns både skrämmande och deprimerande. Det bottnar naturligtvis i brist på insikt och mod, ärlighet, ödmjukhet, ansvar och andra dygder. Mänskligheten har dessvärre inte längre råd med denna brist på agerande. Vår unika planet i universum förtjänar ett bättre öde.

Vem blir den förste bland riksdags­ledamöterna som rakryggat ställer sig upp i riksdagen och tillkännager att vi befinner oss i ett katastrofläge och kräver att den politiska agendan kraftfullt förändras och att en ny folkrörelse sätts igång? Var finns den ledare som Sverige och planeten desperat behöver? Greta Thunberg visar vad ett barn kan åstadkomma. Vad kan då inte vuxna göra om de bestämmer sig? Låt oss inte bli en skamfläck i framtidens historieböcker!

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • politik
  • riksdagsledamöter

Opinion