Opinion

Vi går 15 000 steg om dagen för välfärden – skorna får vi betala själva

Med utslitna skor sliter varje steg på kroppen. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT.

Somliga går i trasiga skor. Det beror på att anställda tvingas betala för vad som rimligen borde räknas som arbetsutrustning.

Opinion

I stora delar av Sverige arbetar vårdpersonal i trasiga, sönder­trampade skor på grund av att de tvingas bekosta dem själva.

Skorna slits betydligt mycket mer i arbetet än de övriga arbets­kläderna, vårdpersonalen kan under bara en arbetsdag gå upp till 15 000 steg på betonggolv och asfalt. Nu under rådande pandemi har vi stressat, slitit och sprungit mer än någonsin tidigare och förslitnings­skador och sjukskrivningar på grund av bland annat felbelastning kommer att bli en konsekvens.

Är det då inte logiskt att skor ska ingå i arbets­klädseln i yrken där personalen är fysiskt aktiv? Vård­personalen går väldigt, väldigt mycket efter­som arbetet helt enkelt kräver det.

Och tänk på personalen inom hem­tjänsten som ska ta sig fram till sina brukare i alla slags olika väder. Som inte har råd att köpa en yrkesmässig uppsättning av årstids­baserade, ordentliga och slitstarka skor.

Många tvingas köpa mer än ett par skor om året. Vi är många som undrar varför den kostnaden ska tas från löntagarna som redan är underbetalda. Det är så många andra yrken som har arbetsskor betalda av arbetsgivaren. Där det är en självklarhet.

Många i vår yrkeskår väljer att gå i utslitna skor för att de har andra utgifter att prioritera när de kommer hem. Tillgång till rätt utrustning från arbetsgivaren hade inte bara sparat våra knän och leder, utan också pengar för samhället i det långa loppet. Dessa förslitningsskador blir ofta långvariga och svåra att behandla.

Men är det inte också en fråga om hygien och smittsäkerhet?

Vi arbetar dagligen med kropps­vätskor och smittsamma sjukdomar och vi anser att det vi köper privat ska vi ha all rätt att använda för privat bruk om vi så önskar, men vem vill ta hem skor som man bär i arbetet mitt under en pandemi?

Att använda de skor vi bär på sjukhus eller äldrevård, att ställa dem i hallen eller tvätta i privat tvättmaskin, medför förstås risken att vi tar med smittor hem – eller att sjukdomar får följa med tillbaka till jobbet.

För att stoppa smitt­spridningen behöver skorna bli bundna till arbetsplatsen men då ska det heller inte dras av vår lön! Att vi betalar för våra skor är lika tokigt som att en läkare skulle betala för sina peanger eller att en lärare fick köpa sina egna läroböcker.

Det borde vara självklart för alla att arbetsgivaren ska stå för den utrustning som krävs i arbetet, lika självklart är det att skor är utrustning som krävs i arbetet.

Vi är många som under årens lopp diskuterat denna orättvisa i fikarummet och nu reser vi oss upp och säger, vår tid är nu!

  • pandemi
  • rörelsen
  • vård

Opinion