Fem minuter i nio på torsdagskvällen förra veckan gick solen ned över Medborgarplatsen på Södermalm Stockholm.
Trots att det var mitt i veckan var det mycket folk i rörelse. Uteserveringarna runt torget var fullsatta och nittiotalshitsen gjorde fortfarande ett tappert försök att injaga lite festlig stämning. Kulturhusets trappa var fullsatt, som den varit sedan dess, av demonstranter.
Organisationen Ung i Sverige sittstrejkar för rätten att få stanna i Sverige. Många av medlemmarna riskerar att utvisas till Afghanistan. När Flamman besökte dem för första gången ett par dagar tidigare var de drygt femtio personer som satt på liggunderlag på Mynttorget, precis utanför riksdagen. När de marscherade in på Medborgarplatsen var de tio gånger så många.
Demonstrationen är välorganiserad. De har vuxna volontärer på plats, ordnar med mat och regnskydd och har till och med upprättat ett mediecenter. Men den uppmärksamhet den fått, även i internationella medier, beror också delvis på attacken från högerextrema Nordisk Ungdom.
Vid den högerextrema attacken mot demonstrationen på tisdagskvällen förra veckan ska tre personer ska ha skadats lindrigt.
Men om Nordisk Ungdom fick mycket uppmärksamhet efter dådet så fick de Afghanska ungdomarna desto mer. Kort efter aktionen hade demonstranterna blivit så många att polisen uppmanade dem att flytta från Mynttorget till Medborgarplatsen, där de skulle få bättre plats.
Demonstrationen bevakas numera dygnet runt av polis. Ett flertal aktivister från den högerextrema miljön har varit på plats för att fotografera eller filma demonstranterna.
Anmäls som störande av allmän ordning
När Flamman besöker demonstrationen på dess nya plats på Medborgarplatsen på torsdagen övergår den just till att vara olaglig. Demonstrationstillståndet gäller bara dag- och kvällstid, och varje natt upprättar polisen en anmälan om störande av allmän ordning.
– De har ju tillstånd att vara där mellan 8 och 22 eller 23 på kvällen och vid varje tillfälle som man bryter mot det så upprättar man en anmälan av brott mot ordningslagen, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.
Däremot anser man från polisens sida inte att brottet är tillräckligt allvarligt för att skingra demonstrationen.
– Saken är den att rätten att utrycka sin åsikt och demonstrera, den väger väldigt tungt så i det fallet så anser man att det är inget skäl att man bryter mot det här tillståndet. Deras rättighet att få demonstrera väger tyngre.
Kan den som står på tillståndet komma att åtalas?
– Jag kan inte svara på exakt vad det kommer att landa i.
Tjugo över tio på torsdagskvällen går plötsligt en viskning genom gruppen på torget. Demonstrationens talesperson Fatemeh Khavari springer runt och samlar ihop de personer som spritt ut sig över torget. Alla flyttas in bakom avspärrningarna närmast kulturhuset. Volontärer i västar ställer upp i öppningarna mellan kedjorna som avgränsar området. Många talar i teaterviskningar om nazister. Bara minuter senare visar det sig att minst två aktivister från Nordisk Ungdom befinner sig på torget.
Den här gången avvisas de dock av polisen innan något hinner hända.
En timme senare börjar de första aktivisterna gå och lägga sig. Fatemeh Khavari berättar på fredagen att hon vid det här tillfället inte hade sovit på över två dygn.
I skrivande stund beräknas demonstrationen samla nästan tusen personer dagligen. En del går hem för att sova sent på kvällarna. De allra flesta rullar ut sovsäckar eller filtar direkt på marken. En grupp aktivister berättar för Flamman att de åkt från Örebro för att delta. När en annan kille får frågan om var han bor skrattar han bara glatt och skakar på huvudet.
– Jag bor här nu.
”Talibanerna kan ju inte prata svenska”
Både utbildningsminister Gustav Fridolin och nytillträdda migrationsministern Helene Fritzon har varit på plats för att tala med demonstranterna.
– Som utbildningsminister måste jag förstås uppmana er att vara i skolan, annars skulle jag göra helt fel, säger utbildningsminister Gustav Fridolin, under sitt besök.
– Varför ska vi satsa så mycket på skolan och språket när vi inte får stanna? De flesta har bott här i två år, de har lärt sig språket. Vem ska de prata med om de utvisas till Afghanistan? Talibanerna kan ju inte prata svenska, svarar en aktivist och möts av applåder.
Inte heller den nytillträdda migrationsministern Helene Fritzon ger några svar som tillfredsställer aktivisterna.
– All den empati som ni känner, jag förstår den. Mitt jobb är att hålla ordning på svensk lagstiftning, säger Helene Fritzon till demonstranterna på fredagen.
– Ser ni nyheterna från Kabul, det här stället som ni säger är säkert? frågar en aktivist.
– Det är Migrationsverket som bedömer säkerheten. Jag vet att ni har ett krav att få träffa generaldirektören. Jag träffar själv generaldirektören och jag för själv hela tiden samtal med verket, svarar Helene Fritzon.
På onsdag i förra veckan svarade också Migrationsverkets Generaldirektör Mikael Ribbenvik demonstranterna. De hade krävt att han skulle komma till demonstrationen och träffa dem personligen, men generaldirektören valde i stället att skicka ett mejl.
I sitt svar skriver Mikael Ribbenvik att han, och Migrationsverket, följer de förutsättningar som finns i lagen.
”Enligt den lagstiftning som Migrationsverket och domstolarna måste följa, ska den asylsökande ha ett individuellt skyddsbehov – varje ärende prövas alltså individuellt. Den som har fått ett avslag kan sedan överklaga beslutet till domstolen som gör en egen självständig bedömning av skyddsbehovet. Så ser den lagstyrda processen ut och den följer vi.”
Strejken sprider sig
Demonstranterna från Ung i Sverige menar att Migrationsverket och politikerna bollar frågan mellan sig för att slippa ta ansvar. Kort efter Migrationsverkets uttalande höll de också en presskonferens på Medborgarplatsen.
”Ni kan inte lura oss. Vi vet att ni kan stoppa utvisningarna till Afghanistan” skriver organisationen i ett officiellt uttalande i samband med presskonferensen.
Sedan torsdagskvällen har strejken spridit sig. I Malmö genomför de som inte har möjlighet att ta sig till Medborgarplatsen en liknande strejk utanför stadshuset, och även i Luleå har sittstrejker organiserats i solidaritet. Till Medborgarplatsen har demonstranter åkt så långt som ifrån Umeå.
Demonstrationstillståndet för aktionen på Medborgarplatsen gäller fram till den 23 augusti och vad som händer efter det är oklart. Enligt polisen har aktivisterna rätt att ansöka om ett nytt tillstånd, och det ska krävas mycket för att det ska nekas.
Sent på måndagskvällen meddelade Ung i Sverige att man inom kort kommer att presentera nästa steg.
”Håll er varma inatt, håll varandra varma. Nio dagar har vi strejkat. Vi har bara börjat!”
På tisdagen berättade man under en presskonferens att strejken på medborgarplatsen kommer att fortsätta även efter att skolorna börjar – men att de utvisningshotade eleverna också kommer att fortsätta strejken i klassrummen.
– Strejken slutar inte när skolorna börjar. Den blir större. Den blir nationell, säger Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari.
– Vår strejk är historisk och vi kommer aldrig ge upp innan utvisningarna har stoppats.