De senaste veckorna har det diskuterats om vårdpersonal ska ha rätt att vägra utföra aborter. Frågan aktualiserades när Ellinor Grimmark, barnmorska som nekats arbete för att hon vägrar utföra aborter, lämnade in en anmälan till diskrimineringsombudsmannen. Hon backades snabbt upp med juridisk hjälp av antiabortorganisationen Pro Vita. Samma organisation har tidigare anmält Sverige till Europarådets kommitté för sociala rättigheter just för att Sverige inte ger vårdpersonal rätt att vägra utföra aborter.
I andra europeiska länder har samvetsfriheten i praktiken inneburit katastrofer för rätten till lagliga och säkra aborter. Frankrike har till exempel en relativt liberal abortlagstiftning, ändå förhindras och försenas aborter. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många gynekologer som vill utföra dem. I Italien är rätten till abort i praktiken avhängig var en kvinna bor. I södra delarna av landet vägrar upp till 90 procent av vårdpersonalen att utföra abort.
Det kan vara komplicerat när människors etiska kompass krockar med arbetslivet. Samtidigt har kvinnor laglig rätt till abort i Sverige.
Det är inte okänt att en barnmorsketjänst kan innebära att assistera vid aborter. Förslag om så kallade samvetsklausuler har diskuterats och förkastats under de senaste 20 åren. Följaktligen bör alla som ens funderar på att bli barnmorska veta vad som gäller. Att genomföra en högskoleutbildning med siktet inställt på arbeten där man redan från början planerar vägra utföra viktiga arbetsuppgifter är inte samma sak som att som kristen bli anvisad ett jobb som häxa av arbetsförmedlingen eller att söka ett städjobb som arbetsledaren fått för sig inte går att utföra med en hijab på huvudet.
Det finns ett starkt stöd för en generös abortlagstiftning i Sverige. Varken Vårdförbundet, Läkareförbundet eller Barnmorskeförbundet vill att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter. Kanske skulle inte en samvetsklausul få fullt lika förödande konsekvenser som i en del andra europeiska länder. Men för den enskilda kvinnan i en utsatt situation är det inte någon tröst. Många är också oroliga för att de som vill ha en samvetsklausul snarare är intresserade av att hindra att aborter sker över huvud taget.
Ellinor Grimmark säger det själv i en intervju med Aftonbladet när hon får frågan om hur hon tror att en kvinna mår av att bli hänvisad till en annan barnmorska för abort: ”Jag tror inte vi ska göra det så väldigt enkelt att genomföra en abort i Sverige. Jag tror att det är många som skulle tänka till och göra på ett annat sätt om de fick chansen att tänka till”.
Man kan bara spekulera i vad det skulle innebära för den kvinna som funderar på abort och som hamnar hos barnmorska Ellinor Grimmark.