Krönika

Vi kan vänta på revolutionen – om vi slipper reklamen

"Spelreklamens rätt att ens existera ifrågasätts. Det är väldigt skönt. Men jag saknar debatten om att ta det ett steg längre. Tänk om vi förbjöd all kommersiell reklam?" skriver Linn Fristedt. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT/montage

Förbjud reklamen, skriver Linn Fristedt. Inte för att det är revolutionärt, utan bara för att det hade varit skönt att få se en film utan avbrott.

Krönika

Ser på tv. Det bryts för reklam. Varje kvart. Utan undantag. Samma reklamfilmer fyra gånger på en timme. Sju gånger hinner de avbryta långfilmen den här kvällen.

Debatten om spelreklam är välbehövlig. Klassföraktet i reklamfilmerna om spel och jakten på lycka (pengar), som handlar om att livet för vanligt folk inte är tillräckligt, är påtagligt. Spelmissbruk är dessutom en sidoeffekt som vi kan klara oss utan.

Spelreklamens rätt att ens existera ifrågasätts. Det är väldigt skönt. Men jag saknar debatten om att ta det ett steg längre. Tänk om vi förbjöd all kommersiell reklam. Rakt av. Bara sådär.

Jag hoppas att jag får uppleva det. När vi inte längre behöver förhålla oss till reklam vart vi än går. Ett sådant förbud, en sådan befrielse, kan faktiskt bli verklighet redan innan revolutionen.

Revolutionen. Ja, jag tror ju på den. Jag tror på att kapitalismen till slut inte orkar slå knut på sig själv fler gånger. Jag tror, mycket kliché-artat, på profitkvotens fallande tendens. På att systemet kommer att krascha. Snubbla på sin egen orimlighet.

Vi (vi som i arbetarklassen såväl som vi som i rörelsen) kommer dock att behövas för att krossa det gamla, och för att vara med och bygga det nya. Revolution är det bäst passande ordet för detta som jag har hittat.

Samtidigt har jag en tro på att vi kan flytta fram våra positioner. Att vi kan reformera oss till en del saker. Som ett reklamfritt samhälle. Som mer fritid. Mer fri tid till kärlek. Mer fri tid till kamp.

Men visst märks den av ibland? Profitkvotens tendens att falla. Tendensen som visar att det inte riktigt går ihop. Att siffrorna inte stämmer. Det är inte logiskt. Det har börjat gå överstyr. Symptomen på kapitalismen känns mer och mer. Och de påverkar oss med större tydlighet ju längre in i framtiden vi tar oss.

Ta just kommersiell reklam som ett exempel. Hur den verkade harmlös när den kom. Ja, faktiskt kunde ju reklamen vara rena rama konstverk. Mest då i början, för ganska många årtionden sedan nu.

Reklamfilmerna som i kväll gång på gång avbryter mitt filmtittande, är varken särskilt konstnärligt kvalitativa eller visionära. Det är snarare en kaotisk hetsjakt av företag som försöker tjäna pengar.

Känner du dig glad? Fira med att köpa en sprillans ny frys, tjugofyra skraplotter eller franska delikatesser till din katt

Nätcasinon och spelsajter tävlar i dumhet. Prylar finns för allt. Känner du dig nere? Skaffa dig en värmefilt, en plastikkirurg eller den senaste sortens diskmedel så ska du se att du mår bättre. Det är REA på REA. Konstant. Hela tiden. Känner du dig glad? Fira med att köpa en sprillans ny frys, tjugofyra skraplotter eller franska delikatesser till din katt. Du får tillfälligt råd med allt ovan genom att ta snabblån ”Och du, du kan låna upp till 500 000 kronor, utan säkerhet och UC! Just nu får du rabatt på räntan, som denna veckan bara ligger på 47 procent!”

Vi hade nog överlevt utan reklam tror jag. Jag hoppas att spelreklamen förbjuds. Jag hoppas att den övriga kommersiella reklamen fortsätter att ifrågasättas. Jag hoppas att Vänstern fortsätter att driva reformen om att ta bort kommersiell reklam i kollektivtrafiken.

Reformen drivs bland annat i Region Skåne, och den ger mig lite hopp. Trots att de flesta av oss är överens om att reformer inte förändrar ekonomiska system. Trots att många av oss inte heller tror att reformer kommer att leda till revolutionen. Trots allt ger det lite hopp.

Älskar: att reklamfria public service finns. Önskar: att public service haft ett större utbud och bättre kvalitet.

  • reklam
  • revolution