Inrikes

”Vi kommer inte att åka ur riksdagen”

Amanda Lind. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Trots dystert opinionsläge och att man delvis går till val på en politik som står i motsättning till den man har fört i regeringsställning är Miljöpartiets partisekreterare övertygad om att partiet har en plats i riksdagen efter valet.
– Vi har stått upp för våra värderingar, säger Amanda Lind.

Inrikes

Miljöpartiet går till val med ett flertal nya besked. Det står klart efter att partiet avslutade sin kongress i  Västerås i helgen. Där enades man bland annat om att arbeta för en höjd flygskatt, permanenta uppehållstillstånd och en sänkning av normalarbetstiden.
Mp presenterade också ett vallöfte om att ge Trafikverket i uppdrag att upphandla nattåg till fyra europeiska destinationer: Paris, Bryssel, Hamburg och Berlin.
I löftet ingår också att SJ ska få i uppdrag att börja sälja tågresor till den europeiska kontinenten.

Kanske är det absolut nödvändigt att ta ut svängarna för ett parti som opinionsmässigt befinner sig precis kring den avgörande fyraprocentsspärren. För att inte tala om det mål på en temperaturhöjning på max 1,5 procent som partiet fortfarande arbetar mot.
– För att klara en framtid som innebär livskvalitet och de värden och den välfärd som vi behöver så är det nödvändigt med en grön omställning. Men längs vägen kommer vi att behöva fatta en del beslut som utmanar andra intressen, som till exempel fossillobbyn, säger Mp:s partisekreterare Amanda Lind till Flamman.
Måste vi sänka vår standard i Sverige?
– Det är klart att vi måste göra förändringar. Innebär det en försämring? Nej. Vi menar att det är en förutsättning och att det kommer innebära ökad livskvalitet. Det är ju det vår gröna politik står för.

Just det här med den gröna politiken är viktigt. Amanda Lind inskärper att Miljöpartiet varken är ”socialistiskt eller liberalt, utan grönt”.
Men hon beskriver också sitt parti som en del i en motrörelse i förhållande till förflyttningen av det politiska samtalet högerut.
– Samtidigt som det finns vindar som blåser åt höger och dem som jobbar på att stänga gränser snarare än en human migrationspolitik så finns det också en motrörelse, och där är Miljöpartiet en av de starka krafterna, säger hon.

Permanenta uppehållstillstånd som standard

Under helgens kongress beslutade Miljöpartiet bland annat att man ska verka för att återinföra permanenta uppehållstillstånd som standard. En rättighet man själva i regeringsställning varit med om att avskaffa.
– Det är självklart så att när man sitter i förhandlingar så vinner man vissa strider och andra förlorar man. Det syns inte alltid utåt, men vi har stått upp för våra värderingar och fått igenom en hel del saker, säger Amanda Lind.
Skulle MP klara att åka ur riksdagen igen?
– Vi kommer inte att åka ur riksdagen. Jag är fullständigt övertygad om att det finns långt mer än fyra procent som vill ha ett parti som verkligen prioriterar miljön. Vi ser ju hur miljön stiger i betydelse vad gäller vilka frågor som är viktiga för väljarna både på kort och lång sikt.
Men om ni skulle åka ur?
– Nej, jag vill inte spekulera i det för jag tror inte att vi kommer att göra det. Det finns partier som har legat mer illa till än oss vid den här tidpunkten och vi har också gått in i valrörelser tidigare där vi inte har legat så bra i opinionen. Vi har alltid förenats i en stark kämparanda och gjort starka valrörelser. Så jag känner mig övertygad om att vi kommer att göra det nu också.
Men det skulle väl alla partier säga. Varför skulle det just vara Miljöpartiet och inte de andra som går framåt?
– Just eftersom miljöfrågan växer och klimatfrågan växer, det är våra ödesfrågor och det går inte längre att prata om det här som att det är något som händer i framtiden. Det är nu det händer. Vi går in i den här valrörelsen och visar att vi har fått igenom viktiga och bra saker. Andra partier vill göra aktiva nedskärningar, M vill slakta miljöbudgeten, alliansen vill ta bort flygskatten. Man behöver partier som prioriterar miljöfrågorna. Det räcker inte att bara prata.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • #val2018
  • Amanda Lind
  • Miljöpartiet

Inrikes