Opinion

Vi måste hedra hjältarna i Chicago – demonstrera på 1 maj

Foto: Jeffrey Smith/Flickr.

Första maj är ett bra tillfälle för att visa arbetarklassens fiender att vi inte tycker om dem och deras arbetarfientliga politik. Masood Punjabi om varför vi firar första maj och om varför du också ska göra det.

Opinion

Första maj firas runt om i världen till minne av att 350 000 arbetare strejkade i Chicago år 1886 för kravet på 8 timmars arbetsdag. Kravet om arbetstiden var den viktigaste punkten på deras dagordning. När polisen skulle upplösa mötet utbröt tumult och skottlossning. Ett 40-tal arbetare dödades. Händelsen kallas för Haymarketmassakern.

För att hedra ”Chicagomartyrerna” och för att samordna kravet på åtta timmars arbetsdag utropades den andra internationalen, den 1 maj år 1888 som generalstrejkens dag över hela världen. Det blev en viktig protestdag mot den härskande klassen.

1 maj är den dag då man över hela världen kallar arbetarna till gemensam kamp mot kapitalismens och utsugningens brutala makt. Varför demonstrerar man bara mot kapitalismen? Det är det kapitalistiska systemet som ligger bakom det onda som plågar mänskligheten. Fattigdom, ojämlikhet, arbetslöshet, hemlöshet, ekonomisk osäkerhet, krig och politiskt förtryck. Allt är oundvikliga produkter av detta system.

Första och sista ordet
Kapitalisterna har första och sista ordet i världspolitiken. Detta ser vi varje dag, hur många gånger som helst. Första majfirandet började som kampdag i ett samhälle där det rådde massfattigdom, och svält bland många, där de sociala orättvisorna och klassklyftorna var tydliga.
Alla viktiga politiska reformer som Sveriges arbetare har lyckats genomföra har från början förts fram i demonstrationer denna dag, och alla dessa rättigheter är på väg att försvinna. Rättigheterna som arbetarna har kämpat till sig trängs nu tillbaka. När den så kallade nyliberalismens politik genomförs ökar sociala och ekonomiska klyftorna.

Sjuka människor och bostäder
Det var nästan fyra år sedan nu, som vi fick en rödgrön regering. Men den har inte hjälpt arbetarklassen så mycket. En stor del av Sveriges pensionärer lever på en inkomst under EU:s fattigdomsgräns, arbetslösa lider, sjuka människor jagas, all slags diskriminering ökar och den offentliga sektorn privatiseras fortfarande.

Våra bostäder säljs fortfarande till riskkapitalbolagen. Jag är mycket ledsen och besviken över att dagens makthavare fortfarande kör på Alliansens spår. Men detta vill rödgröna väljare inte ha.

Det finns tusentals ungdomar i Sverige som inte kan fortsätta att studera för att de inte har någon bostad. Detta är en skam för Sveriges politiker. Det var inte länge sedan som man trodde att en bostad är en social rättighet. Allmännyttans bostäder gav alla medborgare möjligheten till en bra bostad oavsett inkomst eller sparkapital. Snart är allmännyttan passé om vi alla inte sätter stopp för den nyliberala bostadspolitiken. Dagens politik gynnar bara de rika i samhället. Just nu pågår det, på många håll i Stockholm och i andra städer i Sverige, utförsäljning av allmännyttan till bostadsrätter. Det kommer att leda till ett mer segregerat Sverige. Våra bostäder säljs fortfarande till riskkapitalbolagen. Jag är mycket ledsen och besviken över att dagens makthavare fortfarande kör på Alliansens spår. Men detta vill rödgröna väljare inte ha.
När läget är så illa som det är så måste det betyda att något gått snett? Svaret är mycket enkelt:
Arbetarrörelsens partier har inte skött sin uppgift bra. Det är brist på politik, en politik för rättvisa är det som behövs nu.

Det är dags att agera
Vad ska vi göra då? Självklart inte bara sitta hemma och bli ledsna och arga. Vi alla måste kämpa mot dessa krafter som håller på att nedvärdera oss alla. Det blir till att kämpa som våra bröder och systrar gjorde i Chicago och som man gör i andra länder. Det behövs en ny politik, en politik som gynnar våra intressen. En politik som begränsar marknaden och bankernas makt. En politik som utvidgar demokratin. Alla vi arbetare, arbetslösa, tjänstemän, unga och gamla borde engagera oss i en sådan omvälvning. Det är en fråga om oss, om våra barn och våra barnbarns framtid.

Vi borde alla gå ut och demonstrera och manifestera rätten att bestämma över vår egen framtid, över demokratin. Vi ska kräva att LAS stärks och inte skrotas. Vi ska kräva att bemanningsföretagens makt minskar på arbetsplatserna. Vi ska kräva att de borgerliga slutar att sälja ut den offentliga sektorn och att vinsterna ska bort från välfärden. Vi ska kräva att vår gemensamma välfärd ska skötas gemensamt inte av riskkapitalbolag.Vi ska kräva att LO inte förhandlar bort vår strejkrätt. Vi ska kräva att Sverige inte blir medlem i krigspakten Nato. Vi ska kräva att USA ska lämna Irak, Syrien och Afghanistan. Vi ska kräva att Sverige inte stödjer USA:s krigföring i andra länder. Vi ska kräva en rättvis fördelning av tillgångarna som finns i vårt Sverige.

Det finns många fler anledningar att demonstrera och manifestera. Vi ses på barrikaderna 1 maj! Du ska också vara med, för då blir vi flera. Första maj är ett bra tillfälle att visa arbetarklassens fiender att vi inte tycker om dem och deras arbetarfientliga politik.

  • 1 maj
  • arbetarrörelsen
  • Haymarketmassakern
  • kamp

Opinion