Inrikes

”Viktigt att vara en motröst”

Hallå där…

Inrikes

…Christer Themptander.

 

Vem är Christer Themptander?
– Jag har hållit på med samtidskommentarer i bildform sedan slutet av 60-talet. Jag har jobbat med utställningar, gjort vykort, bilder och affischer och jobbat mycket med tidningar, från mer etablerade tidningar som Dagens Nyheter och Aftonbladet till alternativa tidningar och vänstertidningar, som PUSS, Ny Dag, ETC, Röd Press och Fib Kulturfront. Det har känts jätteviktigt att vara en motröst och kanske ännu viktigare i dag när det är svårare att höras.

Hur har samhällsklimatet ändrats under den här tiden?
– När man ser tillbaka på då det inte fanns någon digital värld var det lättare att nå ett slags gemensamt forum där alla kunde mötas. Diskussionen fördes i traditionella massmedia och det var lättare att få överblick. Nu spretar det mer åt alla håll, med sociala medier som vissa ser medan andra är mer beroende av tidningar. Det är mer splittrat, motsägelsefullt och hatiskt. När det gäller bild så är det mindre kritiska bilder som man ser i etablerade tidningar.

Vad beror det på, är tidningar mer försiktiga i dag?
– Det var någon gång på 90-talet som man gick över till tabloidformat. Tidningarna blev fattigare och fick svårare att hitta sin plats på marknaden. Man sparkade fotografer och frilansmedarbetare. Sedan tror jag det handlar om kontroll också. Folk tittar på bilder på ett annat sätt än de läser en text och man vill inte ha en massa reaktioner. Jag har till exempel försökt få ut bilder av konflikten mellan Israel-Palestina och det är nästan omöjligt i etablerade medier. Vissa ämnen är svåra och då blundar man hellre.

Har du något favorittema?
– Att kritiskt granska det politiska livet och näringslivet. Miljön, jämställdhet och genusfrågor har alltid varit väldigt viktigt för mig. Tidigare gjorde jag mer kritiska bilder om offentliga personer med makt. Men har man hållit på ett tag så märker man att de kommer och går, plötsligt blir en bra bild oanvändbar, så nu för tiden blir det en bredare samhällskritik.

Vad kan Flammans läsare vänta sig när du börjar göra bilder?
– Jag tycker det är roligt att en bild får ett sånt utrymme och att den har en frihet att säga nya saker på ett iögonfallande sätt. Sedan kan jag variera från storpolitik till vardagspoetiska tilltal.

Här kan du se mer av Themptanders bilder: Themptander.just.nu

 

    Inrikes