Ledare

Vilka utgifter ska bort när hyran höjs?

Vilka utgifter är det Ulf Kristersson tycker att hyresgäster runt om i Sverige ska skära ner på när de marknadshyror han vill införa gör att boendekostnaderna ökar med 30-50 procent? Foto: Thomas Johansson/TT.

Moderaterna vill inte kännas vid sin egen politik. Det är vänsterns uppgift att aldrig sluta prata om den, skriver Anna Herdy.

Ledare

Vilka utgifter är det Ulf Kristersson tycker att hyresgäster runt om i Sverige ska skära ner på när de marknadshyror han vill införa gör att boendekostnaderna ökar med 30-50 procent? Ska man skippa tandläkarbesöken? Ska man sluta handla nyttig mat? Busskort? Toalettpapper? Kläder och skor? För många stressade barnfamiljer är TV:n central och för gamlingar är det ett sätt att lindra ensamheten, så TV-licensen eller streaming-abonnemanget blir också svårt att skära ner på. Elräkningen måste man betala, likaså hemförsäkringen. Internetuppkoppling? Gymkort? Kattsand?

Hyresgästföreningen i Västra Götaland kom under förra året fram till att pensionärer och ungdomar redan i dag lägger närmare 70 procent av sin inkomst på hyran. Men Ulf Kristersson verkar inte vara nöjd förrän 100 procent av lönen går till boendet. Det går inte ihop.

I veckan har moderata politiker gått ut och sagt att partiets politiska motståndare ”sprider medvetna lögner” och ”förtalar” Moderaternas bostadspolitik (Aftonbladet, 15/6, 2018). Det är inga lögner, det är bara ren fakta. Hyrorna kommer höjas till nivåer som gör det omöjligt att leva.

Faktum är att väldigt många av Moderaternas förslag kommer att göra det svårare att leva. Bland annat vill man spara in pengar på A-kassan och aktivitetsstödet med 4,7 miljarder kronor årligen, dra bort 1,6 miljarder från ersättningssystemen och skära i arbetsmarknadsutbildningarna med 6 miljarder kronor. 10 miljarder ska dras in till statskassan genom att ta bort byggsubventioner som använts för att bygga hyresrätter med rimliga hyror. Dessutom vill Moderaterna höja skatten för de som har sjuk- och aktivitetsersättning. De vill också ”omprioritera” i bland annat förlossningsvården och psykiatrin och därigenom frigöra ytterligare 5,7 miljarder kronor. Det är häpnadsväckande.

Det är inga lögner, det är bara ren fakta. Hyrorna kommer höjas till nivåer som gör det omöjligt att leva

Vänstern måste fortsätta prata om högerns politik, hitta de svaga punkterna, sakerna som de borgerliga partierna vill göra men knappt vågar prata om. Frågorna som får dem att slingra sig. Politisk kommunikation handlar inte bara om att beskriva sin egen politik, den måste också sätta ord på och skapa en känsla för motståndarnas. Det kan inte bara få vara upp till Moderaternas kommunikationsavdelning att definiera vad för politik man driver – det är också upp till oss som känner dess konsekvenser.

  • bostadspolitik
  • marknadshyror
  • Moderaterna
  • Ulf Kristersson

Ledare