Nyheter

Vinst för regeringssidan i Venezuela

Regeringsanhängare slår på kastruller och ropar förolämpningar mot oppositionens kandidat Carlos Ocariz när han anländer till en vallokal i delstaten Miranda. Foto: Fernando Llano/AP/TT.

Venezuelas regeringsparti vann stort i söndagens guvernörsval. Oppositionen har vägrat erkänna resultatet som visar att stödet för regeringen fortfarande är starkt, trots dödliga demonstrationer, matbrist och externt tryck.

Nyheter

Venezuelas regeringsparti PSUV vann i 17 av landets 23 delstater i de regionala val som hölls i söndags. Det var ett kraftigt bakslag för oppositionen som hade hoppats kunna öka trycket på Nicolás Maduros regering med en seger. I stället vittnar resultatet om att stödet för regeringen förblir högt, trots den spända politiska och ekonomiska situationen.
Inför valet hade det spekulerats om att valdeltagandet skulle bli historiskt lågt då många missnöjda regeringsanhängare väntades stanna hemma i protest mot regeringen och utvecklingen i landet. Enligt valmyndigheten deltog dock 61,14 procent av Venezuelas 18 miljoner stora väljarkår. Det är det största valdeltagandet på delstatsnivå någonsin efter 2008 års val.

Anklagelser om fusk

Totalt vann PSUV över 54 procent av rösterna. Det innebär en upphämtning på nästan 15 procentenheter sedan förlusten i parlamentsvalet 2015 då oppositionen vann kontroll över parlamentet. Den samlade oppositionen i MUD fick i söndags sammanlagt 45 procent av rösterna, vilket motsvarar ett tapp på 2,2 miljoner röster jämfört med 2015.
Flera oppositionsledare anklagade regeringen för valfusk och vägrade erkänna resultatet, trots att de vunnit flera viktiga delstater. President Maduro beordrade valmyndigheten att genomföra en granskning av röstsedlarna i enlighet med reglerna (i Venezuela motsvaras varje elektronisk röst av en papperskopia). Chefen för MUD:s valrörelse, Gerardo Blyde, hävdade trots det att resultatet inte var tillförlitligt och uppmanade valmyndigheten att granska hela valprocessen. Bland annat kritiserade oppositionen beslutet att flytta på 334 vallokaler, företrädesvis i oppositionskontrollerade områden, som utsattes för våld och vandalism under valet till den konstituerande församlingen 30 juli. Blyde uppmanade oppositionsanhängare att protestera på gatorna för att öka trycket på valmyndigheten.

Fortsatta sanktioner

För oppositionen, som hade utmålat söndagens val som en omröstning om Maduro, var resultatet katastrofalt. Regeringspartiet kontrollerade 20 av de 23 delstaterna före valet. Enligt undersökningar förväntades oppositionssidan vinna mellan 11 och 18 delstater, i stället för de fem som nu röstade på olika oppositionspartier. Bland annat vann PSUV, genom den populära politikern Hector Rodriguez, tillbaka den viktiga delstaten Miranda från oppositionen.

Blyde uppmanade oppositionsanhängare att protestera på gatorna för att öka trycket på valmyndigheten

Att valresultatet ska leda till något slags lösning på den politiska kris som landet befinner sig i är dock inte troligt. Alla guvernörer ska sväras in inför den nyinrättade konstituerande församlingen som valdes i somras. Det är en institution som oppositionen inte erkänner som legitim. Oppositionen är dessutom splittrad mellan dem som deltog i valen och dem som ser regeringen som illegitim och därför valde att bojkotta dem.
Resultatet kommer dock att stärka regeringen såväl inrikes- som utrikespolitiskt i ett läge där det internationella trycket ökar nästan dagligen. USA:s president Donald Trump meddelade i förra veckan att sanktionerna mot landet kommer att ligga fast. Dock spekuleras det nu om huruvida söndagens valresultat, som kritiserades av både USA och Frankrike, kan komma att utgöra grund för nya sanktioner mot Venezuela, denna gång mot den viktiga oljeexporten.
Jonas Elvander

  • Venezuela
  • Venezuela val

Nytt