Inrikes

Kommunals strejkvarsel

”Vinster har de råd med”

Bland annat hemtjänstpersonal berörs av varslet. Foto: Bernt Ekdahl/Scanpix

Kommunal har varslat om strejk och nyanställningsblockad för privatanställda undersköterskor.

– Uppenbarligen vill de använda pengarna till andra saker och vinster har de i alla fall råd med och då pratar vi miljardbelopp, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Flamman.

Inrikes

– De säger sig inte har råd med det som kommuner, landsting och till och med ideella vårdarbetsgivare redan har gjort, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, till Flamman.

I torsdags varslade Kommunal om strejk och nyanställningsblockad för privatanställda undersköterskor. Förhandlingarna har, enligt Baudin, framför allt strandat på att Kommunal vill göra en liknande satsning på undersköterskors löner som har förhandlats fram i andra kollektivavtal.

Vårdföretagarna menar å sin sida att man är villig att göra en undersköterskesatsning och att oenigheten i stället handlar om hur den ska utformas.

– Parterna står så nära varandra att det är onödigt och ansvarslöst av Kommunal att varsla om strejk trots att det borde vara möjligt att nå en förhandlingslösning utan konfliktåtgärder säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett uttalande.

En bild som inte delas av Kommunal.

– Vi har förhandlat fram en undersköterskesatsning och förbättringar i kollektivavtalet med fem andra motparter. Det vi nu försöker förhandla fram med Vårdföretagarna ligger i linje med detta, säger Tobias Baudin, till Flamman.

Vinstdriven verksamhet

Kan det ha betydelse att det rör sig om vinstdriven verksamhet?

– Uppenbarligen vill de använda pengarna till andra saker och vinster har de i alla fall råd med och då pratar vi miljardbelopp, men att undersköterskorna ska få en extrasatsning för att de ligger så lågt i lön har de inte råd med. Det tycker jag är skamligt.

Ungefär tusen anställda berörs av den varslade strejken. Dessutom har Kommunal varslat om en nyanställningsblockad som alltså gäller hela avtalsområdet och berör 70 000 personer.

– Det är ett kraftfullt varsel. Det kommer att kraftigt påverka äldreboenden, hemtjänst och vårdcentraler. Det är historiskt ovanligt att vi tar till en så här kraftfull åtgärd, men nu gör vi det för att undersköterskor som arbetar på privata arbetsplatser ska få lika villkor som andra.

Varslet träder i kraft den 13 december om inte parterna har kommit överens innan dess.

    Inrikes