Opinion

Krönika

Vitsipporna och vinsten

Opinion

Nu är snön nästan borta igen. Småland har fått vår för andra gången i år. Inte meteorologisk vår, kanske, men visst känner man att det är på gång ordentligt när man får knäppa upp jackan och ser de första vitsipporna i dikeskanten. Det är en enkel glädje, för de som hinner stanna upp och titta.

Den senaste tiden har det varnats för IT-attacker på samhället. Ett område som nämns är vår elförsörjning, att något slags yttre hot ska kunna ta sig in i datorsystemen och stänga ner eller iallafall störa vår tillgång till elektricitet. Samtidigt har man lagt ut skötseln av viktiga samhällsystems databaser på privata aktörer. Vi minns Transportstyrelsens debacle och skandalen med de inspelade samtalen på 1177.

När traktorn kom så var det många bönder som kunde använda tekniken till att effektivisera sitt arbete. Med denna maskin kunde man plöja åkern fortare och transportera större mängder varor till köparen. Traktorn gjorde bondens liv enklare. I dag ger tekniken oss istället mer och mer huvudvärk. Lösningen på de nya problemen verkar dessutom vara information om hur man överlever en längre tid utan uppvärmning och elektricitet, just de saker som vår moderna teknik borde garantera.

Hur har vi hamnat här? Inte vet jag. Jag antar att vi har svepts med i en dröm om teknikens fördelar. Kanske tänker vi att vi ska leva ett Jetsons-liv med flygande bil och en robot som städar, eller i ett samhälle med mer frihet där maskiner och datorer kan sköta mer av våra dagliga sysslor. Men som det ser ut nu så verkar tekniken ta över samtidigt som kraven på att vi ska jobba mer växer. Pensionsåldern ska höjas år för år, vi ska vara ”mer flexibla” på arbetsmarknaden för att vara mer ”anställningsbara”. Man undrar vart vinsterna av det arbete som datorer gör tagit vägen.

I en drömvärld borde vi alla kunna ha glädje av det automatiserade samhället. Svetsaren vars jobb har effektiviserats av en robot borde kunna gå hem till ungarna lite tidigare. Vårdbiträdet borde kunna ta en extra fika medan datorn sköter administrationen. Men tidsvinsterna äts upp av någon annans vinstmarginal, och det vi får ut i slutändan är ett sårbart samhälle där vi saknar kontroll över personuppgifter och viktiga samhällsfunktioner. Ett modernt samhälle borde kunna ha bättre ordning än så här, och vi borde istället kunna njuta av lite mer av vitsippor.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

    Opinion